Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή, ταυτόχρονα με το ρωσικό εμπάργκο στην Ουκρανία, γεγονός που συνιστά μια πραγματική στροφή για αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η προσέγγιση της οποίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις της με τη Μόσχα.
Η συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2014, με καθυστέρηση επτά μηνών από την αρχική ημερομηνία. Έχοντας ως βασικό στόχο την άρση των τελωνειακών φραγμών, η εξέλιξη αυτή συνιστά “μια ώθηση στην ανάπτυξη” της χώρας, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εγκόρ Παρελίγκιν της τράπεζας UniCredit.
Η Ουκρανία, που κατά παράδοση ήταν συνδεδεμένη με τη γειτονική Ρωσία, θα πρέπει να προσανατολίσει την οικονομία της προς την ευρωπαϊκή αγορά και να συμμορφωθεί με τους κανόνες της.
“Η συμφωνία θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της ουκρανικής οικονομίας και θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις, κυρίως όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς”, εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα δοθεί επιπροσθέτως στην Ουκρανία “η δυνατότητα να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να προσελκύσει ξένους επενδυτές”, διαβεβαίωσε.