Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το κρατικό πρόγραμμα για την οργάνωση και λειτουργία των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων σε δήμους για τη θερινή περίοδο 2017.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θ. Φωτίου, αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» μόλις πριν από λίγες ημέρες και αναφέρει ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά από κάθε κατασκήνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν περίπου έως 520 άτομα, τα οποία θα αναλάβουν τη λειτουργία συνολικά 31 κατασκηνώσεων τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.
Οσον αφορά το προσωπικό, κάθε κατασκήνωση πλαισιώνεται από τις ακόλουθες ειδικότητες: έναν συντονιστή, έναν επιμελητή για έως 60 παιδιά, έναν ομαδάρχη για έως 15 παιδιά, έναν ιατρό, ένα νοσοκόμο, έναν γυμναστή έως 75 παιδιά και δύο ειδικούς συνεργάτες ειδικευμένους ο ένας σε θέματα ψυχαγωγίας και ο δεύτερος σε θέματα χειροτεχνίας, οι οποίοι θα αναλάβουν έως 75 παιδιά ο καθένας. Επίσης -ανά κατασκήνωση- θα προσληφθούν ένας διαχειριστής, ένας βοηθός διαχειριστή, ένας μάγειρας, ένας βοηθός μάγειρα, ένας αποθηκάριος, ένας ειδικός τεχνίτης και ανάλογο βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την απόφαση, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης υπευθύνου ειδικά για τις κατασκηνώσεις ηλικιωμένων.
Οι παιδικές εξοχές-κατασκηνώσεις που εντάσσονται στο κρατικό πρόγραμμα φέτος είναι οι ακόλουθοι: Α’ και Β’ Πεντέλης, Γαλατά Πόρου, Δ’ και Ε’ Αγίου Ανδρέα, Κερατέας, Μπούκας στην Αμφιλοχία, Φιλιππαίων στα Γρεβενά, Καλλιθέας στη Δράμα, Νέας Περάμου, Ποταμιάς στη Θάσο, Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, Χερσονήσου, Καλαθά στα Χανιά, Σταυρού στη Βόλβη, Λεπτοκαρυάς, Σερρών, Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς στη Λάρισα, Β’ Πορταριάς, Πεύκης Τρικάλων, Γουβιών στην Κέρκυρα, Η’ Κορίνθου, Αγίας Μαρίνας στη Μεσσηνία, Νεάπολης Μυτιλήνης, Πρινιών Σάμου, Σκλαβίων Χίου και Α’ και Β’ Καμμένων Βούρλων.
Προσόντα
Οπως προβλέπεται, τα στελέχη των κατασκηνώσεων θα πρέπει να είναι απόφοιτοι της Σχολής Εκπαίδευσης Στελεχών ΠΕ ή απόφοιτοι των ΙΕΚ με ειδικότητα στελεχών κατασκηνώσεων. Οι συντονιστές θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης ή Ανώτερης Σχολής, ενώ σε περίπτωση έλλειψης υποψηφίων με τα συγκεκριμένα προσόντα θα προτιμηθούν απόφοιτοι Λυκείου με ευδόκιμη κατασκηνωτική εμπειρία. Οι επιμελητές θα πρέπει να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον της Β’ τάξης Λυκείου με ευδόκιμη κατασκηνωτική εμπειρία, ενώ απόφοιτοι τουλάχιστον της Α’ Λυκείου θα πρέπει να είναι οι ομαδάρχες. Για τις θέσεις τμηματαρχών ζητείται απολυτήριο Λυκείου.
Οσο για τους ειδικούς συνεργάτες τις θέσεις θα καταλάβουν πτυχιούχοι ή φοιτητές των σχολών: Παιδαγωγικών Τμημάτων και ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, ΤΕΕΦΑ, Τμημάτων Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Θεατρικών και Δραματικών Σχολών, Μουσικών και Χορευτικών Σχολών, καθώς και Σχολών καλλιτεχνικών μαθημάτων. Απολυτήριο Λυκείου -τουλάχιστον- απαιτείται για τις θέσεις διαχειριστών, καθώς και η ιδιότητά τους ως δημοτικών υπαλλήλων, καθώς θα είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι έναντι του δήμου και του υπουργείου Εργασίας, ενώ στην περίπτωση που ως διαχειριστής επιλεγεί υπάλληλος του οικείου δήμου, η θέση αυτή δεν θα προκηρυχθεί για πλήρωση.
Εξάλλου, οι ιατροί των κατασκηνώσεων θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Ιατρικής Σχολής με άδεια άσκησης επαγγέλματος και υποχρεούνται να βρίσκονται καθημερινά στους χώρους τους, οι νοσοκόμοι απόφοιτοι σχολής Νοσοκόμων με άδεια άσκησης επαγγέλματος ή τελειόφοιτοι Σχολής Νοσοκόμων, οι μάγειρες και οι βοηθοί τους απόφοιτοι ή τελειόφοιτοι Σχολής Μαγείρων ή ΥΕ με αποδεδειγμένη εμπειρία στην ειδικότητα, οι αποθηκάριοι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου, κατά προτίμηση με προϋπηρεσία, ενώ οι ειδικοί τεχνίτες θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ανάλογης σχολής ή να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην ειδικότητά τους.
Πηγή: Έθνος