Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα
Στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ως εξόχως σημαντική και καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και τον… τόπο που ενδεχομένως να «σφραγιστεί» ένα συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος ανάμεσα σε Γερμανία και Ταμείο.
Ο εν λόγω συμβιβασμός, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος.
Η ελληνική αποστολή που μετέχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο.
Παραμονή της Εαρινής Συνόδου, Λαγκάρντ και Σόιμπλε αντάλλαξαν «πυρά» για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις προβλέψεις του επιτελείου Τόμσεν.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αρχικά επανέλαβε για ακόμη μια φορά δημοσίως την απαίτηση της για «λογικά πλεονάσματα».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «για να καταρτίσουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα εφαρμοστούν στην ελληνική οικονομία και τα οποία κατά την άποψη μας θα πρέπει να είναι λογικά. Από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που θα απαιτηθεί μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα».
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα επέλθει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα «κάρφωσε» το επιτελείο Τόμσεν υπογραμμίζοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης «αποδείχθηκαν πιο ρεαλιστικές από ότι εκείνες του ΔΝΤ».
Eν τω μεταξύ αισιόδοξος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσινγκτον.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη Μαΐου, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινκ προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.
Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα.
«Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».
Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στη χώρα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια.
Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου.
Πηγή: Real.gr