Quantcast
Η Λέσβος βραβεύεται στη Γερμανία - enikonomia.gr
share

Η Λέσβος βραβεύεται στη Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεγάρου Μουσικής Tonhalle στο Ντίσελντορφ απονεμήθηκε χθες στον Δήμο Λέσβου και το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Καρά Τεπέ. Ο μαέστρος Άνταμ Φίσερ διηύθυνε την 9η του Μπετόβεν.

Ένα απόσπασμα από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, η οποία αποτελείται από τέσσερα μέρη. Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει την Ωδή στη Χαρά του Γερμανού ποιητή Φρίντριχ Σίλερ.

Το γνωστότερο ίσως έργο της κλασικής μουσικής και επίσημο ύμνο της ΕΕ επέλεξε να ερμηνεύσει η συμφωνική ορχήστρα του Ντίσελντορφ υπό τη διεύθυνση του Άνταμ Φίσερ.

Μια διόλου τυχαία επιλογή του ούγγρου μαέστρου, ο οποίος έχει θεσπίσει μαζί με τους φίλους της σπουδαίας συναυλιακής αίθουσας Tonhalle το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στο Δήμο Λέσβου και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα παρακολούθησαν τη συναυλία 1.650 άτομα και η συγκίνηση -χωρίς καμία υπερβολή- ήταν διάχυτη παντού, όχι μόνο χάρη στη θαυμάσια ερμηνεία των 120 μουσικών και των 80 μελών της χορωδίας αλλά και στο σαφή και ουσιαστικό λόγο του Άνταμ Φίσερ αλλά και του Σταύρου Μυρογιάννη, διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ.

Αξιοπρέπεια και καθημερινός αγώνας


«Το Άρθρο 1 του γερμανικού Συντάγματος αναφέρεται στο απαραβίαστο δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν γνωρίζει εθνικότητες» τόνισε στην ομιλία του ο 68χρονος μαέστρος, με θητεία στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης και των ΗΠΑ: από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι τη Μητροπολιτική Όπερα και το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ. Αργότερα, μιλώντας στην DW εξήγησε πως υπήρξε και ο ίδιος πρόσφυγας φεύγοντας από την Ουγγαρία και πηγαίνοντας στη Βιέννη, ενώ τόνισε πως οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πρόσφυγες δεν τελειώνουν με το να τους δώσουμε νερό και φαγητό:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε και θα πρέπει να προτρέψουμε τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης να μην κλείσουν τα σύνορά τους και να μην αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Ιταλία».

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Καρά Τεπέ, το «χωριό» όπως το αποκαλεί ο Σταύρος Μυρογιάννης, διαβιούν αυτή τη στιγμή 836 άνθρωποι. Η κάθε οικογένεια διαθέτει τον δικό της ξεχωριστό χώρο, ο οποίος είναι θερμαινόμενος, και οι κάτοικοι απασχολούνται σε διάφορες δραστηριότητες της κοινότητας.

Δεν είμαστε μόνοι όσοι αγωνιζόμαστε στη Λέσβο


«Αυτή η βράβευση από την Tonhalle στο Ντίσελντορφ σημαίνει πάρα πολλά για εμάς τους Λέσβιους, διότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι αναγνωρίζεται ο αγώνας και το έργο που κάνουμε για να περιθάλψουμε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Δεν νιώθουμε μόνοι. Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που μας στηρίζουν εμπράκτως κι έτσι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και μπορούμε να βοηθήσουμε έχοντας περισσότερους ανθρώπους δίπλα μας».

Όταν τελείωσε η συναυλία ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος για αρκετά λεπτά και ο γενικός διευθυντής του Tonhalle Μίχαελ Μπέκερ συμπύκνωσε το νόημα αυτής της διοργάνωσης ως εξής:

«Η μουσική δεν έχει μόνο μια χροιά διασκέδασης αλλά έχει και έναν κοινωνικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αλλά με τον Άνταμ Φίσερ έχουμε έναν διευθυντή ορχήστρας, ο οποίος δίνει ένα άλλο νόημα. Και αυτός είναι ο λόγος που καθιερώσαμε αυτό το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.