Στάση αναμονής μέχρι να έρθει το πρώτο θετικό σημάδι για λύση στο χρέος τηρεί η ελληνική πλευρά μέσω της «εκ του σύνεγγυς αλληλογραφία» που έχει ανοίξει με τους θεσμούς και η οποία έχει παραπέμψει προς το παρόν την διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Η ανταλλαγή κειμένων που ξεκίνησε από την Δευτέρα από τους θεσμούς με την αποστολή των προσχεδίων των μνημονίων με ΕΕ και ΔΝΤ θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει σε πολύωρες συσκέψεις με τους δανειστές αφού υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου για τεχνική συμφωνία.
Αν αυτού όμως η ελληνική πλευρά απάντησε με ένα κείμενο παρατηρήσεων επί των κειμένων των δανειστών με την προοπτική να επιστρέψει στο τραπέζι μόνο για τα θέματα που χρειάζεται απόφαση σε επίπεδο κορυφής δηλαδή μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών.
Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά θέλει να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί πριν δεσμευτεί και μπει στην διαδικασία ψήφισης που εκτός από κοινωνικά επώδυνα άρα έχουν και μεγάλο πολιτικό κόστος έστω και να ψηφιστούν κανονικά από τους Βουλευτές της συμπολίτευσης.
Την ευκαιρία για κάτι τέτοιο δίνουν συμφωνίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και αφορούν:
Την κατά κάποιο τρόπο «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης με την πρώτη φάση να περιέχει μόνο τα μεγάλα θέματα όπως τα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020 τα αντίμετρα το εργασιακό τις αποκρατικοποιήσεις τις αλλαγές στις τράπεζες και την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Συνεπώς το αντικείμενο των συζητήσεων είναι σχετικά περιορισμένο και συζητείται εδώ και περίπου δύο μήνες.
Το δεύτερο στοιχείο που υποστηρίζει την φάση αναμονής είναι το γεγονός ότι για την ελληνική πλευρά η συμφωνία θα πρέπει να είναι συνολική αφού μόνο η ψήφιση των μέτρων θα δέσμευε μόνο την ελληνική πλευρά στα νέα μέτρα άλλα όχι και τους ευρωπαίους που θα μπορούσαν τότε να καθυστερήσουν την λύση του χρέους μέχρι και το Σεπτέμβριο έχοντας και μια κατ αρχήν θετική θέση του ΔΝΤ για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν πάλι υπάρχει κάποια θετική προσδοκία για λύση στο θέμα του χρέους τότε όλα μαζί μπορούν να συμφωνηθούν σε κάποιο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει και μετά τις 22 Μαΐου.
Θολό τοπίο για το χρέος
Στο μεταξύ το τοπίο σχετικά με την λύση για το χρέος είναι από θολό έως και δυσμενές για την Ελλάδα καθώς σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ μεταφέροντα ς την εμπειρία του από την συνάντηση του με την επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα φαίνεται να καθυστερεί .
Απαντώντας στην σχετική ερώτηση τόνισε ότι κάποιοι όχι μόνο η κ. Λαγκάρντ θεωρούν ότι τα προβλήματα με τα δημοσιονομικά θέματα θα πρέπει να κλείσουν τώρα και κάποια άλλα (υπονοώντας την λύση για το χρέος) μπορούν να αναβληθούν.
Μάλιστα εξέφρασε και ο ίδιος την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουν να ανανεώνουν την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους από το 2012 και να προχωρήσουν σε εφαρμόσιμες λύσεις.