Η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί αναγκαιότητα, ώστε να αντισταθμιστεί η περιορισμένη δυνατότητα των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα, αυτό υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος μιλώντας στην την ημερίδα με θέμα «Πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα»
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πρόθυμη να σταθεί αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και του θεσμικού της ρόλου. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για την εξωστρέφεια της νέας γενιάς και την εξοικείωσή της με τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Οπως ανέφερε ενδεικτικά σε πρόσφατη έρευνα για τη χαρτογράφηση των αναγκών των ελληνικών υφιστάμενων και υπό σύσταση «νεοφυών επιχειρήσεων» (“start-ups”) που διεξήγαγε το υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, oι έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι στοχεύουν να βρουν πελάτες στη διεθνή αγορά, ενώ αναφορικά με τη χρηματοδότηση, το 50% των υπό σύσταση επιχειρήσεων σκοπεύει να την εξασφαλίσει από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και το 46,3% από ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια και όχι από τραπεζικό δανεισμό.
Εκτίμησε ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 8% και 59%.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο που μπορούν να επωφεληθούν από την αποτελεσματικότερη διαχείριση είναι πολύ μεγάλος, αν ληφθεί υπόψη ότι το Δεκέμβριο του 2016 υπήρχαν περίπου 340 χιλιάδες δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και περίπου 73 χιλιάδες δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων με βιώσιμα επενδυτικά σχέδια θα προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους, τα οποία θα συνεπικουρήσουν τα κεφάλαια που δυνητικά μπορούν να παρασχεθούν από εναλλακτικές πηγές που θα αναλυθούν στη σημερινή ημερίδα.
Οι αναγκαίες αυτές αναδιαρθρώσεις, ιδίως σε επιχειρήσεις κλάδων που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και δυναμική, θα συμβάλουν και στην επίτευξη των στόχων που αποτυπώνονται στο εθνικό σχέδιο μακράς πνοής το οποίο προσφάτως συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής σε αρμονία και με την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για την εδραίωση ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης η οποία αναμένεται να αποτελέσει σύντομα αντικείμενο ανοικτής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς.