Της Εύας Οικονομάκη
Υποτονικός εξακολουθεί να είναι ο ρυθμός των προκρατήσεων για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, με την πλειονότητα των αγορών εισερχόμενου τουρισμού να παρουσιάζουν πτώση.Μειωμένη είναι η ζήτηση για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό συγκριτικά με πέρυσι, παρά την ανάκαμψη των προκρατήσεων που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο έπειτα από τη στασιμότητα που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Τα δύο νησιά που φαίνεται ότι προσελκύουν μέχρι τώρα το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών είναι η Κρήτη και η Κέρκυρα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση -που αγγίζει το 40%- παρουσιάζουν η Κως, η Σάμος και η Λέσβος.
Οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι εμφανίζουν μείωση στις προκρατήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ και οι Σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν υποτονικούς ρυθμούς, με εξαίρεση τα Χανιά, όπου η αύξηση ξεπερνά το 10%.
Πτωτικά κινούνται και οι προκρατήσεις από τις δύο κύριες πηγές εισερχόμενου τουρισμού, Γερμανία και Βρετανία. Η βρετανική αγορά παρουσιάζει μείωση του ενδιαφέροντος κατά 10%, με εξαίρεση την Κέρκυρα και την Κρήτη όπου οι προκρατήσεις διαγράφουν ανοδική τάση κατά 20% συγκριτικά με πέρυσι. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η γερμανική αγορά. Η Κρήτη -και συγκεκριμένα το Ηράκλειο- και η Κέρκυρα λειτουργούν ως μαγνήτες για τους Γερμανούς, με τα ποσοστά αύξησης στις προκρατήσεις να κινούνται στο 10% σε σχέση με το 2015. «Σαφή εικόνα για τη ροή των προκρατήσεων θα έχουμε μετά την Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου, οπότε και θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και οι tour operators είτε θα αυξήσουν, είτε θα μειώσουν το πτητικό τους πρόγραμμα», σημειώνουν παράγοντες του τουρισμού.
Ομιχλώδες εξακολουθεί να είναι το τοπίο όσον αφορά τους Ρώσους τουρίστες, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για την Ελλάδα έχει παρουσιάσει άνοδο. «Αγκάθι», ωστόσο, για την πορεία των κρατήσεων αποτελεί η έκδοση βίζας με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, καθώς οι προξενικές αρχές στη Ρωσία παραμένουν υποστελεχωμένες.
Θα πλημμυρίσει η Ισπανία
Την ίδια στιγμή, αύξηση στη ροή των προκρατήσεων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 35% εμφανίζει η Ισπανία, ενώ διψήφια άνοδο παρουσιάζει και ο ρυθμός των προκρατήσεων στην Πορτογαλία. Μάλιστα, η δυναμική που έχει αποκτήσει η Ισπανία ως τουριστικός προορισμός αντανακλάται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες υπογράφουν τα συμβόλαιά τους με άνοδο στις τιμές κατά 18%, τη στιγμή που οι Ελληνες ξενοδόχοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν αύξηση μόλις 3%.