Κρίση; Ποια κρίση; Τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει τη γερμανική οικονομία που δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι παρά το Brexit, τους φόβους από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ή από κρίσεις και απρόοπτα παγκόσμιων εξελίξεων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.
Κι όταν δουλεύει καλά η οικονομία, εξυπηρετείται και η αγορά εργασίας, αν και ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
«Οι κρίσεις δεν επηρεάζουν πια και τόσο»
Σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αναζήτηση κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Βέβαια, στα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των ανέργων προσφύγων, αλλά όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της οικονομίας, όπως ο Έκαρτ Τούχφελντ από την Commerzbank, παρά τους πρόσφυγες δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των ανέργων.
«Η επενέργεια θα είναι περιορισμένη επειδή η οικονομία Γερμανίας είναι πολύ ισχυρή». Ο μεγάλος αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσλήψεις θα συνεχιστούν μιας και η οικονομία ανθίζει κι αυτό τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να το επηρεάσει.
«Οι μεγάλες πολιτικές αβεβαιότητες παγκοσμίως δεν προκαλούν τόσο φόβο όσο παλαιότερα», λέει ο Στέφαν Κιπάρ από την τράπεζα BayernLB. «Η ΕΕ έχει περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας και στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών αποσοβήθηκε το μεγάλο ‘ατύχημα’».
Αλλά και ο οικονομολόγος Γκρέγκορ Έντερ από της Allianz δεν πιστεύει ότι αναμένεται δελτίο θυέλλης από τη Γαλλία. «Η καλή οικονομική συγκυρία αντιστάθηκε σε όλα». Ορισμένοι ωστόσο εφιστούν την προσοχή. «Το ό,τι ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στα προγνωστικά από την ακροδεξιά Μερίν Λεπέ δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς», επισημαίνει ο Μίχαελ Χολστάιν από την τράπεζα DZ.
«Ο Μακρόν θα πρέπει να συγκεντρώσει στις βουλευτές εκλογές του καλοκαιριού πλειοψηφία που να του επιτρέψει να κυβερνήσει. Γι αυτό δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Γαλλία πέρασε το σκόπελο».
Κι άλλη μείωση της ανεργίας
Για τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά οι αρμόδιοι υπολογίζουν βάση δικών τους μετρλησεων ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν εργασία θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 90.000 αποδίδοντας την μείωση στις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι 2, 57 εκ. άνεργοι, 170.000 λιγότερο από ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα Ωστόσο ο Έκαρτ Τούφελντ από την Commerzbank θεωρεί ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα. «Η σταθερή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι αποφασιστικός παράγων για τις θετικές εξελίξεις στον τομέα απασχόλησης τον Απρίλιο».
Πηγή: DW