Πιο εύκολες γίνονται οι ομαδικές απολύσεις αφού ο καταργείται το υπουργικό βέτο που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση τους και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
H νέα διαδικασία θα προβλέπει έλεγχο ότι τηρούνται όλες οι απαραίτητες νομοθετημένες διαδικασίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο θα εκπροσωπούνται ισομερώς εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση.
Στα θετικά, εντάσσεται η διατήρηση του προβλεπόμενου ποσοστού επιτρεπόμενων απολύσεων στο 5% και έως 30 εργαζόμενοι τον μήνα. Παρά τη βούληση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου να νομοθετηθεί ρητά ότι επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,τελικά θα νομοθετηθούν η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.
Για την επόμενη αξιολόγηση μεταφέρονται η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού που θα απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία (50%) και η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου για τη διαιτησία.