Quantcast
Οι στοιχηματικές ποντάρουν στο «ξήλωμα» του Τραμπ λόγω του Russiagate - enikonomia.gr
share

Οι στοιχηματικές ποντάρουν στο «ξήλωμα» του Τραμπ λόγω του Russiagate

δημοσιεύτηκε:

Σε επικίνδυνο έδαφος κινείται πλέον η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ μετά το υβριδικό σκάνδαλο FBI/Russiagate, όπως επισήμαναν σε έντονα επικριτικό άρθρο τους οι Financial Times και σημαντική μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ, μεταφέροντας κλίμα ίντριγκας, συγκρούσεων και πολιτικού διχασμού στην Ουάσιγκτον.

Είναι ενδεικτικό ότι τα αγγλοαμερικανικά γραφεία στοιχημάτων αύξησαν απότομα τις πιθανότητες να καθαιρεθεί ο νέος πρόεδρος πριν από τη λήξη της τετραετίας, ακόμη κι εντός του 2017! Το γραφείο Paddy Power έδωσε πιθανότητες 60% και οι αποδόσεις του Betfair έπεσαν από 9/1 σε 3/1. Ανάλογες τάσεις διαμορφώθηκαν στο στοιχηματισμό του PredictIt και του SkyBet.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ισχυρίστηκαν ότι ο λόγος που ο Τραμπ απέλυσε προχθές τον αρχηγό του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ήταν ότι ο τελευταίος παρέλειψε αντικανονικά να ενημερώσει το προεδρικό περιβάλλον για την κατάθεσή του στη Γερουσία στις 3 Μαΐου σχετικά με την υπόθεση των e-mail της Χίλαρι Κλίντον – για την οποία ο Κόμεϊ είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Δημοκρατικών. Σύμφωνα όμως με δημοκρατικές πηγές, η πραγματική αιτία της καρατόμησής του ήταν ότι είχε ζητήσει «περισσότερη υλικοτεχνική βοήθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης» για να διερευνήσει τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου – υπονομεύοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον Τραμπ. Ο άνθρωπος μάλιστα που φέρεται να ζήτησε την παύση του Κόμεϊ ήταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ροντ Ροζενστάιν, που απείλησε με παραίτηση όταν έμαθε ότι ο προεδρικός κύκλος πάει να του φορτώσει τον μουτζούρη.

Το βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έπαθε σοκ με την προχθεσινή συμπεριφορά του Τραμπ. Αντί να διασκεδάσει τις φήμες για τις φιλίες με το Κρεμλίνο, οργάνωσε μια «σουρεαλιστική σε περίεργη συγκυρία» παρέλαση κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο (οι χαρακτηρισμοί είναι των New York Times), αποκλείοντας μάλιστα τα αμερικανικά ΜΜΕ και επιτρέποντας μόνο σε ρωσικά να διανείμουν φωτογραφίες!! Πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για πιθανή παραβίαση κανόνων εθνικής ασφαλείας!

Υστερα από μια εξίσου περίεργη συνάντηση με τον Χένρι Κίσινγκερ (δηλωμένο υπέρμαχο της αμερικανορωσικής συνεννόησης) ο Τραμπ δέχθηκε διαδοχικά στο Οβάλ Γραφείο τον περιχαρή Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (με κεντρικό θέμα την ειρήνευση στη Συρία) και τον διαβόητο Ρώσο πρέσβη, Σεργκέι Κισλιάκ, τον άνθρωπο που στάθηκε αιτία να χάσουν πρόωρα τη θέση τους συνεργάτες του Τραμπ, όπως ο στρατηγός Μάικ Φλιν, επειδή τον συνάντησαν μυστικά στην προεκλογική περίοδο για να διαπραγματευτούν τις άρσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας!

Κάνοντας ρελάνς στην απίστευτη χειρονομία του Τραμπ, η επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας κλήτευσε σε αυστηρό τόνο τον Φλιν να προσκομίσει τα έγγραφα που είχε αρνηθεί να φέρει στις 28 Απριλίου.

Μη έχοντας πλέον εμπιστοσύνη στον πρόεδρο των ΗΠΑ(!) οι Δημοκρατικοί ζήτησαν να αναλάβει ανεξάρτητος ανακριτής την ευθύνη του Russiagate, διαβεβαιώνοντας ότι η έρευνα στο Κογκρέσο θα συνεχιστεί.

Μολονότι οι χειρισμοί του Τραμπ βρίσκουν αντίθετους αρκετούς Ρεπουμπλικανούς, τον στήριξε ο ομαδάρχης του κόμματος στη Βουλή, Πολ Ράιαν, ενώ και ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την απόλυσή του σε χαμηλούς τόνους. Πληροφορίες έλεγαν ότι ο Τραμπ θα μεταβεί σήμερα αυτοπροσώπως στα κεντρικά του FBI για να κατευνάσει τα πνεύματα, ίσως και να συστήσει τον νέο αρχηγό της υπηρεσίας, που θα είναι ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ρότζερς, μια «παλιοσειρά» του FBI και στέλεχος της εκστρατείας Τραμπ. Το 2013 η Ενωση Πρακτόρων του FBI τον είχε προτείνει στον Ομπάμα, αλλά εκείνος επέλεξε τον Κόμεϊ.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τη χαρά του για τη θεαματική αποκατάσταση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, που πάγωσαν μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας. «Η συνομιλία Τραμπ-Λαβρόφ ήταν εξαιρετικά θετική. Αντιμετωπίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.