Σε κερδοφόρο τροχιά θα παραμείνουν οι συστημικές τράπεζες κατά το α΄ τρίμηνο, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις προκλήσεις που προκάλεσε η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αύριο θα ανακοινώσει τις επιδόσεις για το α΄ τρίμηνο η Eurobank, ενώ θα ακολουθήσουν την Τετάρτη 24 Μαΐου Εθνική και Πειραιώς, ενώ την τελευταία μέρα του μήνα, την Τετάρτη 31 Μαΐου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Alpha Bank.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το α΄ τρίμηνο είναι παραδοσιακά αδύναμο, ενώ στο ξεκίνημα του 2017 το οικονομικό περιβάλλον επιβαρύνθηκε σημαντικά εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.
Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος αποτυπώθηκε τόσο στην εκροή καταθέσεων όσο και στην επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων. Στο πλαίσιο αυτό η μικρή κερδοφορία των τραπεζών κατά το α΄ τρίμηνο αποκτά πρόσθετη αξία και δημιουργεί προσδοκίες για την από εδώ και πέρα πορεία. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι μήνες του 2017 θα έχουν σημαντική επίπτωση στα μεγέθη των τραπεζών.
Η οικονομία παρέμεινε σε ύφεση και συρρικνώθηκε κατά 0,5%, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση του στόχους αύξησης του ΑΕΠ από +2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, στη ζώνη του +1,5%, ενώ πολλοί οικονομολόγοι θέτουν τον πήχυ κάτω του 1%. Λόγω των εξελίξεων αυτών οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε αναθεώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα των βασικών στόχων τους για το 2017, όπως είχαν τεθεί στο τέλος του 2016. Η αναθεώρηση της στοχοθεσίας προς συντηρητικότερα επίπεδα αφορά την προσέλκυση καταθέσεων, τις χορηγήσεις νέων δανείων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κερδοφορία.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ψήφιση των νέων μέτρων σήμερα, θα απομακρύνει την αβεβαιότητα και θα βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε θετική τροχιά, αρκεί αυτή τη φορά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η νέα συμφωνία δημιουργεί μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της αβεβαιότητας και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Τονίζουν η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος, και, οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.
Ολα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για την ανάνηψη των τραπεζών και την επιτάχυνση του βηματισμού τους στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές δεν κοιτούν σχεδόν καθόλου την κερδοφορία αλλά τις επιδόσεις τους στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς από εκεί θα κριθούν η επιβίωση και η έξοδος του κλάδου από την κρίση.
Πηγή: Καθημερινή