«Δεν ήταν η επιδίωξη του κέρδους που με παρακίνησε αλλά η ανάγκη για ανεξαρτησία» δηλώνει ο Βάιος Καστάνης στη Deutsche Welle. O Βάιος Καστάνης, μαζί με τον συνέταιρό του Μίχαελ Φλούνκερτ, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος τους στη Γερμανία. «Και σε ολόκληρο τον κόσμο» επισημαίνει με κάποια συστολή στη διάρκεια της συνέντευξης. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
0 54χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BABTEC χρειάζεται αρκετό χρόνο και μεγάλη συγκέντρωση για να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι ακριβώς κάνει η εταιρεία:
«Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις για καλύτερη ποιότητα των προϊόντων στην αγορά αυξήθηκαν. Η BABTEC στηρίζει επιχειρήσεις ώστε να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και να προμηθεύουν την αγορά με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας. Άλλωστε είναι γνωστά τα προϊόντα Made in Germany. Προϊόντα υψηλής ποιότητας σε καλές τιμές. Και σε αυτό συμβάλλουμε και εμείς ώστε να υπάρχει καλή ποιότητα χωρίς όμως να καταβάλλεται υπερβολικός κόπος».
Πελάτες οι σημαντικότερες γερμανικές εταιρείες
Ο Βάιος Καστάνης μαζί με τον Μίχαελ Φλούνκερτ κατασκεύασαν ένα λογισμικό ποιοτικού ελέγχου το οποίο δρα προληπτικά. Έχουν εντοπίσει 38 προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κατά τη διάρκεια της παραγωγής και μέσω του λογισμικού εντοπίζονται και επιλύονται. Για παράδειγμα, κάποια ποσότητα από βίδες που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων δεν πληρούσε τα ποιοτικά στάνταρ και θα πρέπει να επιστραφεί. Όπως επίσης, ο προμηθευτής θα πρέπει να επιστρέψει το αντίστοιχο ποσό στην κατασκευάστρια εταιρεία. Όλα αυτά γίνονται μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού. Η εταιρεία ειδικεύεται σε αυτό που οι επαΐοντες αποκαλούν στη γλώσσα τους CAQ (Computer Aided Quality).
Η BABTEC απασχολεί 150 εργαζόμενους και ο ετήσιος τζίρος της είναι 20 εκατομμύρια ευρώ. Δραστηριοποιείται και στην Αυστρία, ενώ στη Γερμανία διαθέτει τέσσερεις αντιπροσωπείες. Στους πελάτες της ανήκουν οι χίλιες μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες και όχι μόνο, όπως είναι η Porsche, η εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Fresenius, η εταιρεία κατασκευής όπλων Kraus Maffei. Με την τελευταία δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση συνεργασίας, όπως λέει ο κ. Καστάνης. Υπερτέρησε όμως η άποψη πως η κατασκευή και η χρήση των όπλων γίνεται για αμυντικούς σκοπούς. To λογισμικό ποιοτικού ελέγχου που έχει αναπτύξει η BABTEC κυκλοφορεί σε 16 γλώσσες σε 26 χώρες, και για τη βελτίωσή του υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Βούπερταλ αλλά και άλλα γερμανικά ινστιτούτα.
«Οι αρετές και οι αξίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία»
Σε ηλικία οχτώ χρόνων ο Βάιος Καστάνης πήγε με τους γονείς του στο Βούπερταλ, οι οποίοι έφτασαν στη Γερμανία από τη Λάρισα το 1970 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές κατασκευής μηχανημάτων που ξεκίνησε. Τα κομπιούτερ και οι δημιουργικές ιδέες για την ανάπτυξη λογισμικών τού τριβέλιζαν τη σκέψη και απορροφούσαν όλο του το ενδιαφέρον. Αυτό που περισσότερο τον βοήθησε στην επαγγελματική του αναρρίχηση, όπως λέει ο ίδιος, ήταν και η επιτυχία του ως αθλητή του χάντμπολ. Ο αέρας της επιτυχίας στον αθλητισμό σού ενισχύει την αυτοεκτίμηση, ισχυρίζεται. Καθοριστικό όμως ρόλο έπαιξαν και οι αρχές που πήρε από το σπίτι. Σήμερα θα συνόψιζε ως εξής το μυστικό της επιτυχίας μιας εταιρείας, εκτός φυσικά από ένα καλό προϊόν:
«Οι αρετές και οι αξίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Το θάρρος αλλά και η ειλικρίνεια, ο ανοιχτός τρόπος επικοινωνίας, η διαφάνεια, ο επαγγελματισμός σε διάρκεια χρόνου, η ακρίβεια και η συνέπεια».
Όσον αφορά για τον τρόπο της διοίκησης μιας επιτυχημένης εταιρείας, ο Βάιος Καστάνης θεωρεί την πίεση και τον έλεγχο ξεπερασμένο μοντέλο. Πιστεύει πως ο σεβασμός και η ελευθερία κινήσεων των συνεργατών είναι σημαντικό. «Έχουμε να κάνουμε με μορφωμένους ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται κίνητρα για να αποδώσουν. Εδώ δεν χτυπάμε κάρτα. Δεν υπάρχουν αυτά. Είναι σημαντικό οι συνεργάτες να μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται από τις ευθύνες και τα καθήκοντά τους».
Ο Βάιος Καστάνης επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Εκτιμά την ελληνική φιλοξενία, τη ζεστασιά και τον ανοιχτό τρόπο επικοινωνίας των Ελλήνων αλλά και την οργάνωση και τον επαγγελματισμό των Γερμανών. Ο συνδυασμός των δύο, καταλήγει, συνέβαλαν καθοριστικά στην επαγγελματική του επιτυχία.
Πηγή: DW