Κομβική ιδιωτικοποίηση, τόσο για την επίτευξη στόχων για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα, είναι αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Μια διαδικασία που μπορεί να έχει ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά, εκτός απροόπτου, θα επιταχυνθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν κύκλοι σε επαφή με τη διαδικασία, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση χωρίζεται σε «δύο στάδια»: προϋποθέτει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον ΔΑΑ και μετά την πώληση του 30% του ΔΑΑ. Και αυτό τόσο για να προσλάβει μεγαλύτερη αξία η εταιρεία διαχείρισης, δηλαδή ο ΔΑΑ, όσο και για να αρθούν αβεβαιότητες σε σχέση με τις προοπτικές της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του καλοκαιριού το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει την παραχωρησιούχο να υποβάλει επισήμως την πρότασή της για το τίμημα της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια (έως το 2047). Ομως η νέα σύμβαση πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα διαφέρουν από εκείνους υπό τους οποίους απέκτησε την παραχώρηση ο ΔΑΑ το 1996, ώστε να μην εγερθεί θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει, εμμέσως πλην σαφώς, πως το τίμημα για την 20ετή αυτή παράταση ενδέχεται να αγγίξει ή και να υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον έσοδα αναμένονται από τη διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ που θα ακολουθήσει.
Το ΤΑΙΠΕΔ προ μηνός προχώρησε στην προκήρυξη για την πρόσληψη επενδυτικής τράπεζας ως συμβούλου για την πώληση της συμμετοχής του.
Η διάρκεια της σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την επενδυτική τράπεζα προσδιορίζεται σε 14 μήνες και το έργο περιλαμβάνει και τη διαχείριση της διαδικασίας πώλησης, κάτι που σημαίνει πως το Ταμείο στοχεύει να ολοκληρώσει την πώληση περί τα μέσα του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ και το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στον ΔΑΑ.
Μέτοχοι της ΔΑΑ είναι το Δημόσιο (25%, το οποίο τελεί υπό μεταβίβαση στο υπερταμείο), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40%) και ο όμιλος Κοπελούζου (5%). Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τους άλλους μετόχους για την παράταση της σύμβασης.
Το τίμημα και οι πολιτικές ισορροπίες
Το πότε ακριβώς θα προχωρήσει η διαδικασία της παράτασης, τα βασικά σημεία της οποίας έχουν συμφωνηθεί, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο και συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές ισορροπίες αλλά και τις αποφάσεις του Μαξίμου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Επιπλέον αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το πώς θα δομηθεί η συναλλαγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το τίμημα καταβάλλεται από τον ΔΑΑ.
Εφόσον η συμφωνία επισημοποιηθεί πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την επιτροπή ανταγωνισμού και κατόπιν να ψηφιστεί από τη Βουλή. Διαδικασία που εάν όλα κυλήσουν ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους. Τότε θα μπορέσει να προχωρήσει και ο διεθνής διαγωνισμός για το 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ενα ακόμα ζήτημα που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι εάν το λεγόμενο υπερταμείο (ΕΕΣΠ) θα είναι έως τότε πλήρως λειτουργικό (όπως και η θυγατρική του ΕΔΗΣ, που είναι η holding των συμμετοχών του), ώστε να εξετάσει την αξιοποίηση μέρους του ποσοστού του 25% που θα κατέχει. Πάντως η συμφωνία μετόχων του Δημοσίου με την PSP δεν επιτρέπει την εκχώρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας, δηλαδή του 51%, σε τρίτο επενδυτή.
Το ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού στον ΔΑΑ θεωρείται από την αγορά υπαρκτό, δεδομένης και της ταχύρρυθμης ανάπτυξης της επιβατικής του κίνησης. Η αύξησή της το πρώτο τετράμηνο διαμορφώθηκε στο 8,7% σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια επίσης καλή χρονιά.
Πηγή: Καθημερινή