Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η είδηση η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ότι οι συγγενείς των θυμάτων του φονικού σεισμού της 24ης Αυγούστου του 2016 στο Αματρίτσε, θα πρέπει να καταβάλουν φόρο κληρονομιάς για τυπική ιδιοκτησία ακινήτων που στην πραγματικότητα σε μεγάλο ποσοστό έχουν γκρεμιστεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να επωμισθούν και το όλο κόστος της συλλογής και μεταφοράς των ερειπίων σε χωματερές. Πολλοί σεισμοπαθείς έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τώρα καλούνται να πληρώσουν από 5.000 ευρώ και πάνω για τον φόρο κληρονομιάς.
Ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότσι απείλησε ότι αν δεν καταργηθεί η συγκεκριμένη παράλογη υποχρέωση, πρόκειται να παραιτηθεί και αναμένεται να συναντηθεί τώρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι για να συζητήσουν το όλο θέμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το 92% των ερειπίων των σεισμών του περασμένου Αυγούστου βρίσκεται ακόμη στους δρόμους των χωριών της κεντρικής Ιταλίας.
Η γραφειοκρατία είναι τεράστια και όλες οι προσπάθειες που θα πρέπει να οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση γίνονται με εντυπωσιακή βραδύτητα, διότι πολλοί κρατικοί ιθύνοντες δεν θέλουν να αναλάβουν, όπως λένε, περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους αναλογούν.
Σε ότι αφορά τα ξύλινα, μικρά σπίτια για την φιλοξενία των αστέγων, προσθέτει η ίδια εφημερίδα, παραδόθηκε στους κατοίκους μόνον το 8% του συνόλου που οι αρχές είχαν υποσχεθεί. Και οι σεισμοπαθείς έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά των σπιτιών αυτών μόνο στο χωριό Αματρίτσε και στην πόλη της Νόρτσια. Πρόκειται για «το αιώνιο μοντέλο της γραφειοκρατίας», καταλήγει η La Repubblica.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ