Την ώρα που το ΔΝΤ συνέχισε και χθες να δηλώνει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν έχει λήξει αφού οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποσαφηνίσει το θέμα με τα μέτρα για το χρέος, ο επικεφαλής των γερμανικού Κόμματος των Φιλελευθέρων και πιθανός εταίρος της κυβέρνησης Μέρκελ κ. Κρίστιαν Λίντνερ συνέδεε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τόπο Politico ο Λίντνερ επικρίνει τη συμφωνία του Eurogroup. «Ούτε λύση δίνει ούτε αποτελεί πραγματική πρόοδο. Πρόκειται για ένα “deal” για να περάσει το διάστημα μέχρι τις εκλογές», επισημαίνει. «Αποτελεί περιφρόνηση του γερμανικού Κοινοβουλίου το ότι δεν ρωτήθηκε και πάλι για τη συμφωνία. Η απελευθέρωση των 8,5 δισ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που ενέκρινε η Βουλή πριν από δύο χρόνια, όπως μεταξύ άλλων η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα. Εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το Ταμείο, τότε θα πρέπει να πούμε την αλήθεια ανεξάρτητα από τις εκλογές».
Στη συνέντευξη ο Λίντνερ τάσσεται κατά της ελάφρυνσης του χρέους «γιατί θα δημιουργούσε έναν ηθικό κίνδυνο, π.χ. οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν “γιατί εμείς να κάνουμε τόσο πολύ κόπο, ενώ σε άλλους ελαφρύνεται το χρέος, αλλά παραμένουν στο ευρώ”».
Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να βγει προσωρινά από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε. και να συνεχίσει να παίρνει χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, «όχι υπό μορφή δανείων, τα οποία κάποτε θα πρέπει να επιστρέψει, αλλά υπό τη μορφή επιδοτήσεων συνδεδεμένων με έργα ανάπτυξης, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».
Μένουν τα μέτρα για χρέος
Σε θέση άμυνας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Κρις Ράις έσπευδε χθες να διευκρινίσει ότι η στάση του Ταμείου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν αποτελεί πολιτική εξυπηρέτηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά τη δεύτερη καλύτερη λύση μετά την πλήρη συμφωνία.
Επεσήμανε επίσης ότι είναι και συμβατή με τους κανονισμούς του Ταμείου και γι’ αυτό επιλέχθηκε ως λύση για να διευκολυνθεί η καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και να μην έχει πρόβλημα η Ελλάδα με την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους.
Επί της ουσίας ο κ. Ράις επανέλαβε τη διάσταση που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα.
Τόνισε μάλιστα ότι με την ψήφιση των τελευταίων μέτρων από την Ελλάδα το θέμα των μεταρρυθμίσεων έχει κλείσει αλλά μένει ακόμη να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, για το οποίο το Ταμείο έδωσε περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους δανειστές.
Θύμισε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είπε ότι το Ταμείο διατηρεί την προσέγγιση των δύο σκελών (μεταρρυθμίσεις-χρέος). «Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρειάζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Ράις.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επί της αρχής έγκρισης του προγράμματος με την Ελλάδα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση από την πλευρά του Ταμείου για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και της διάρκειάς του «επί της αρχής». Θύμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε όριο 30 ημερών, σε κάποιες μεγαλύτερο και σε κάποιες καθόλου.
Οπως είπε ο κ. Ράις, το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα, ενώ η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά τη λήψη των μέτρων για το χρέος που θα επιβεβαιωθεί από την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους (DSA) που θα γίνει από το ΔΝΤ.
Τέλος, ο κ. Ράις παραδέχθηκε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί στην Ελλάδα, αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και η ημερομηνία θα προσδιοριστεί με βάση το πρόγραμμα και των δύο.
Ρέγκλινγκ: Βολές προς Βαρουφάκη-κυβέρνηση
«Πουθενά αλλού τα προβλήματα δεν ήταν τόσο σοβαρά και πουθενά αλλού δεν ήταν η ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει τόσο αδύναμη. Επιπλέον, η χώρα βάδιζε στη λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για μία περίοδο έξι μηνών το 2015.
Αυτοί είναι οι λόγοι που ακόμα και σήμερα, στο 7ο έτος του προγράμματος, οι προσπάθειές μας για σταθεροποίηση δεν έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε χθες ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ στο πλαίσιο ομιλίας του στο Walter Eucken Institute, προσπαθώντας να απαντήσει στο γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε Μνημόνιο.
Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από το 2010 είναι πολύ μεγάλη. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Η πορεία του Προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ. Το 2016, η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 0,7%. Μόνο η Γερμανία και άλλες τρεις χώρες της Ε.Ε. είχαν πλεόνασμα λίγο μεγαλύτερο. Τέτοια επιτυχία στην εξυγίανση θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό».
Κατέληξε λέγοντας ότι είναι λάθος αυτό που ακούγεται κυρίως στη Γερμανία ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα και προέβλεψε ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί όλο το δάνειο των 86 δισ. ευρώ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος