Quantcast
Ντράγκι: Απαραίτητη η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Απαραίτητη η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, επισημαίνει ως “απαραίτητη” την επαναφορά του waiver, για τα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως “καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου δεν πληροί προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής”.Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ συνεχίζει λέγοντας πως “για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος”.

Ο κ. Ντράγκι περιγράφει επίσης τα βήματα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και υπογραμμίζει πως “έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητας του, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία”.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή τους, είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πληροφορίες για το αν “σκοπεύει και πότε να επανεξετάσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης” καθώς και “τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.”

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: “Πληθαίνουν τα σημάδια ότι η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την οποία εργάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση, θα επιταχύνει την έλευση θετικών ειδήσεων και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.”

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι θετική η αναφορά του κ. Ντράγκι στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τηρεί ‘παρά προς το παρόν’ τα κριτήρια για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της. Μήπως όμως πέρα από τους όρους που εμμέσως θέτει θα έπρεπε να βοηθήσει κάπως και η ΕΚΤ;”
 
 
Ακολουθούν η πλήρης Ερώτηση και Απάντηση:

Eρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Με συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα (11/10/15) ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η ποσοτική χαλάρωση άσκησε θετική επίδραση στο κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά” (των χωρών της ευρωζώνης)
Όπως είναι γνωστό από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης έχει αποκλειστεί η Ελλάδα, παρ’ ότι ένα από τους μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς η έλλειψη ρευστότητας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Πρόεδρος της EKT:
1) Σκοπεύει, και πότε, να επανεξετάσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης;
2) Mε ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας;
 
 
Απάντηση Σχετ: Η επιστολή σας (QZ-155)
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 21 Οκτωβρίου 2015.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας για αγορά στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP). Το πρώτο από τα κριτήρια αυτά είναι η καταλληλότητα των εν λόγω τίτλων ως εξασφαλίσεων για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου δεν πληροί προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Δεύτερον, για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος. Τρίτον, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP. Τέλος, επισημαίνεται ότι ισχύουν διαφορετικά όρια επί των τίτλων ορισμένου εκδότη και διαφορετικά όρια εκφραζόμενα ως ποσοστό επί της έκδοσης. Τα εν λόγω όρια καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το οποίο λαμβάνει δεόντως υπόψη ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς.

Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με τη χορήγηση ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, εκπληρώνει την εντολή που της έχει ανατεθεί έναντι των 19 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις ελληνικές τράπεζες ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους την πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις και έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.