Quantcast
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές - enikonomia.gr
share

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

δημοσιεύτηκε:

Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εξαιτίας της υποχώρησης μετοχών που σχετίζονται με εμπορεύματα, καθώς η BHP Billiton ανακοίνωσε απομείωση στοιχείων ενεργητικού και το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Η BHP Billiton σημείωνε απώλειες 6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300, αφού ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την αξία των αμερικανικών ενεργειακών περιουσιακών της στοιχείων, παγιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι θα αναγκαστεί να μειώσει το μέρισμά της για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια.

Ο δείκτης πρώτων υλών STOXX Europe 600 υποχωρούσε κατά 4,4%, με τις μετοχές των Rio Tinto, Glencore και Antofagasta να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Οι τέσσερις αυτές μετοχές επηρεάζονταν αρνητικά και από τη μείωση της τιμής-στόχου από την ιαπωνική τράπεζα Nomura. Ο χαλκός υποχώρησε αυτή την εβδομάδα σε νέο χαμηλό εξίμισι ετών και αναμένεται να σημειώσει τη δεύτερη συνεχή εβδομαδιαία πτώση του.

Πιέσεις δεχόταν και ο κλάδος πετρελαίου και αερίου, υποχωρώντας κατά 2,6%. Το πετρέλαιο μπρεντ και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές αναμένουν αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.

«Οι μετοχές επηρεάζονται από το πετρέλαιο και δεδομένου ότι οι κυρώσεις στο Ιράν αναμένεται να αρθούν, αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη νευρικότητα για τον κορεσμό στην αγορά πετρελαίου από αυτή που ήδη έχουμε», σχολίασε ο Ζεγκ Χόουντρι, γενικός διευθυντής στην LONTRAD.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,2% στις 1.317,95 μονάδες τις 11:15 ώρα Ελλάδας και αναμενόταν να καταγράψει την τρίτη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

«Η υπερβολική κίνηση στο πετρέλαιο θα διατηρήσει την κατάσταση ευμετάβλητη …(και) πιθανόν δεν έχουμε πραγματική σταθεροποίηση μέχρι το Φεβρουάριο», είπε ο Χόουντρι.

Στον αντίποδα, άνοδο 2,6% σημείωνε η μετοχή της H&M, μετά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων Δεκεμβρίου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.