Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με αφορμή το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που φέρεται να εξέταζε το κυβερνητικό επιτελείο, το καλοκαίρι του 2015, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», έδωσε απάντηση στα όσα ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας είπε: «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά»
O κ. Τσίπρας, με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα λάθη.
«Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» τόνισε, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή ανθρώπων για θέσεις-κλειδιά». Η εφημερίδα σημειώνει πως αυτή η φράση του αποτελεί ευθεία αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του οποίου το σχέδιο ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να συζητάμε γι’ αυτό».
«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει ιστορία με διαφορετικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως το σχέδιο Β που παρουσίαζε ήταν «απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ήταν το alter ego του. «Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα», επισήμανε.
Στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Guardian, απάντησε με επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναλυτικά η επιστολή του:
“Σε συνέντευξη του στον Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε «μεγάλα λάθη», ρωτήθηκε αν το να με διορίσει πρώτο του υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο Τσίπρας είπε ότι: «Ο Βαρουφάκης… ήταν η σωστή επιλογή για την αρχική στρατηγική “πολιτικής σύγκρουσης”, αλλά απορρίπτει το σχέδιο που παρουσίασε αν η Ελλάδα χρειαστεί να κάνει τη δραματική μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα ως «τόσο ασαφές, που δεν άξιζε να το συζητάμε».
Με δεδομένο ότι παρουσίασα τα σχέδια μου στον κ.Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για απάντηση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και κάθε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) πριν κερδίσουμε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και επιλέχθηκε από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (θα υπέθετε κανείς) με βάση την αξία τους, η απάντηση του αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.
Είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της «σύγκρουσης» με την τρόικα των πιστωτών της Ελλάδα γιατί τα σχέδια μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδια μου δεν είτε πειστικά και επομένως, ήμουν η λάθος επιλογή για τη θέση του πρώτου του υπουργού Οικονομικών
Το επιχείρημα του κ.Τσίπρα ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική σύγκρουση και το ότι το σχέδιο Β μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε το κόπο να μιλάμε καν γι αυτό είναι ανόητο, αλλά και διορατικό, διότι αποκαλύπτει την αδυναμία διατήρησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής των προκατόχων του όσο υιοθετεί το δόγμα της TINA (Τhere is no alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική)
Καθώς η άποψη μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη (βλ. το τελευταίο βιβλίο μου «Ενήλικες στο Σωμάτιο») δεν επιθυμώ να προσθέσω κάτι εδώ γι αυτήν την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το καθήκον να τερματιστεί η απερήμωση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σύμφωνα με τους όρους του τρίτου μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων και της αυθαίρετης, αυτοπεριοριζόμενης και αυτοκαταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι η τακτική του «υποδειγματικού κρατουμένου» στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που ο κ.Τσίπρας απέρριψε ως «αδύναμο και αναποτελεσματικό»; Αυτό είναι το ερώτημα
Γιάνης Βαρουφάκης
Αθήνα”
Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project, ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτήρισε ως ανοησία την έξοδο στις αγορές. Είπε μεταξύ άλλων: «Tα πράγματα είναι απλά: Όταν έχεις πτωχεύσει το πρόβλημα της χρεοκοπίας δεν επιλύεται μέσα από δάνεια. Αν προσπαθείς να ξεπεράσεις τη χρεοκοπία μέσα από δανεικά είσαι ανόητος. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο. Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;»
Για τον κ. Βαρουφάκη, μόνο ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. Δηλαδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται».
Ερωτηθείς για τον σάλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αποκαλύψεις στο νέο του βιβλίο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων «η έξαρση γύρω από τι λέει ο Βαρουφάκης παρατηρείται κοντά στην επέτειο του δημοψηφίσματος ώστε να δαιμονοποιηθεί αυτό το 62% του ελληνικού λαού που είπε ‘όχι’ στις απαιτήσεις των δανειστών». Και επιπλέον ότι το απώτερο ζητούμενο είναι «άρνηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλλιεργούσε μια αισιοδοξία ότι στην μάχη με τους δανειστές η Ελλάδα θα νικήσει, διότι «έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν φοβόμαστε καμία απειλή. Εάν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν πας για πόλεμο». «Το λάθος ήταν ότι αυτοί που έλεγαν ότι δεν φοβόμαστε τη ρήξη, δεν το εννοούσαν», ανέφερε αφήνοντας αιχμές για τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.
Πηγή: enikos.gr