«Ως χώρα ευκαιρίας» για τους επενδυτές, παρουσίασε την Ελλάδα με δήλωσή του στις οικονομικές σελίδες της Φιγκαρό, ο γνωστός επιχειρηματίας Ζεράρ Μεστραλέ και πρόεδρος του οργανισμού PARIS EUROPLACE.
Ο Γάλλος επιχειρηματίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στη Φιγκαρό: «η κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται με ταχύτητα, με μια ανάπτυξη που ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόκειται για μια πραγματική χώρα ευκαιρίας στην Ευρώπη για τους επενδυτές, σε πολλούς τομείς. Για να υπάρξει εξέλιξη σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χάρις στις επενδύσεις».
Ο οργανισμός PARIS EUROPLACE είναι υπεύθυνος για την προώθηση και την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς των Παρισίων, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τις δημόσιες αρχές και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο δε Ζ. Μεστραλλέ ο οποίος έχει και την προεδρία του ΔΣ της ENGIE (γκαζ Γαλλίας) είναι ένα από τα σημαντικά στελέχη του MEDEF ( Mouvement des entreprises de France = Κίνημα Γαλλικών Επιχειρήσεων).
Η Φιγκαρό αναφέρεται επίσης στη σημερινή έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου. «Μετά από τρία χρόνια Ελληνικής απουσίας, οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζοντας μια εκπληκτική σταθερότητα, η οποία εντυπωσιάζει και έναν αριθμό τραπεζιτών οι οποίοι παρέμεναν επιφυλακτικοί σχετικά με μια τέτοια πρωτοβουλία» σημειώνει η Φιγκαρό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, της οποίας η ιδεολογία βρίσκεται στον αντίποδα των χρηματιστηρίων, φαίνεται να έχει επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή (…) η Moody’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η ανταγωνίστρια της S&P εξήρε τις επιδόσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βγει η χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθεια της Ελλάδας».
Η Φιγκαρό εκτιμά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι εν λόγω εξελίξεις «επιτρέπουν πλέον στον Έλληνα πρωθυπουργό, του οποίου το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερά πέφτει στις δημοσκοπήσεις, να προσεγγίσει το μάξιμουμ των επενδυτών και να εργαστεί για την επιστροφή της ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια λιτότητας και επίπονων μεταρρυθμίσεων».