Quantcast
Γιούνκερ: Η αποφυγή του Grexit στα επιτεύγματα του 2015 - enikonomia.gr
share

Γιούνκερ: Η αποφυγή του Grexit στα επιτεύγματα του 2015

δημοσιεύτηκε:

Η αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2015, εντάσσεται στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εurogroup, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία του στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ευρώπη την περασμένη χρονιά καθώς και στις προκλήσεις του 2016.

«Ως Κομισιόν και Εurogroup καταφέραμε να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Πολλοί είπαν ότι έπρεπε να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα εκτός από την Ελλάδα, όμως εμείς το κάναμε γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, στη διάρκεια του οποίου φούντωσε το προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Γιούνκερ δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά ορισμένων κρατών μελών. «Δεν γίνεται να συμφωνούμε με μια πρόταση για την ανακατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη και αυτή στη συνέχεια να μην εφαρμόζεται γιατί δεν την θέλουν κάποια κράτη μέλη», ανάφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σένγκεν, Μεγάλη Βρετανία και Πολωνία στο επίκεντρο

 Γιούνκερ: «Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον»

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον»

Αναφορικά με τη ζώνη του Σένγκεν και σε σχέση με το προσφυγικό o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι εάν καταρρεύσει αυτή η συμφωνία εξαιτίας της επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα, τότε θα καταρρεύσει και η ίδια η εσωτερική αγορά της ΕΕ με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Για το βρετανικό ζήτημα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες γιατί τα θέματα που έχουν τεθεί από το Βρετανό πρωθυπουργό είναι πολύπλοκα.

Τέλος, για τη διαφορά που υπάρχει με την Πολωνία, όπου η Κομισιόν θεωρεί ότι ορισμένες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορεί να παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες περί κράτους δικαίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στις συζητήσεις των Βρυξελλών με τη Βαρσοβία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.