Από την… ευφορία για την επιτυχή έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου μετά το 2014 στην περισυλλογή για το γεμάτο υποχρεώσεις πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα έχουν -και φέτος- ελάχιστα περιθώρια για θερινές διακοπές, καθώς και το φετινό φθινόπωρο θα είναι γεμάτο από προαπαιτούμενα και κρίσιμα τεστ.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα 66 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για το κλείσιμο του 3ου μνημονίου. Θα πρέπει να έχει μπει σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Και αυτό προκειμένου να κατατεθούν στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν από τη δόση που εγκρίθηκε με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Τον Σεπτέμβριο, τέλος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η προεργασία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Από τα 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου, τα 66 θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει και δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως είναι τα ακόλουθα:
1. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας στο Δημόσιο.
2. Η υποβολή των νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, θέμα για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
3. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κανονικά, η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες. Προ ημερών, έγινε η πρώτη επίδειξη της νέας πλατφόρμας στους συμβολαιογράφους. Θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος και πλέον μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει το έργο στην πράξη.
4. Η υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Για παράδειγμα, εκκρεμεί η μεταφορά της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η μεταφορά «πακέτου» ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας κ.λπ.
5. Η υιοθέτηση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ελληνική πλευρά μέσω της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
6. Η ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τα επιδόματα στέγασης, η προσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα της ΔΕΗ κ.λπ.
Ο κρίσιμος μήνας των δανείων
Ο στόχος είναι η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να τεθεί σε λειτουργία στις 4 Αυγούστου. Στην πράξη βέβαια, ακόμη και αν κάποιοι οφειλέτες σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέσα στον Αύγουστο, το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί από τον Σεπτέμβριο. Η ζήτηση που θα εκδηλωθεί για συμμετοχή στη διαδικασία είναι εξαιρετικά κρίσιμη ειδικά για τις τράπεζες οι οποίες θέλουν να μειώσουν κατακόρυφα το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ίσος ο κρισιμότερος μήνας για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς για πρώτη φορά μέσα στη φετινή χρονιά εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (περίπου 1,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο μήνα), αλλά και ΕΝΦΙΑ (περίπου 500 εκατ. ευρώ θα αντιστοιχούν στην πρώτη δόση, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου).
Τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν στα ίδια ή και σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Για τον ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού, ενώ για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει καταγραφεί μείωση στα βεβαιωθέντα ποσά φόρων σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα εξαρτηθεί από το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου. Καθοριστικός όμως θα είναι ο Σεπτέμβριος και για τον ΕΦΚΑ.
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών περίπου ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και αγροτών με βάση όχι τα εισοδήματα του 2015, όπως γίνεται ο υπολογισμός μέχρι τώρα, αλλά με βάση τα εισοδήματα του 2016. Αν τα εισοδήματα του 2016 αποδειχτούν μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2015 -κάτι για το οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες-, τότε ο ΕΦΚΑ θα υποχρεωθεί να μειώσει τις εισφορές και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του 2017.
Πηγή: Ναυτεμπορική