Quantcast
«Καμπανάκι» από τον οίκο Moody's για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας - enikonomia.gr
share

«Καμπανάκι» από τον οίκο Moody’s για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας

δημοσιεύτηκε:

H ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία θα είχε αρνητικές συνέπειες στον πιστωτικό χαρακτήρα της χώρας, εξαιτίας ητου μεγέθους της αυτόνομης περιοχής και του ειδικού βάρους της στην οικονομία της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ευρωστία της συνολικής οικονομίας του κράτους, εκτιμά σε χθεσινή του αναφορά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ωστόσο , ο ανεξάρτητος αυτός εκτιμητής πιστεύει ότι η Καταλωνία θα εξακολουθήσει ν’ αποτελεί τμήμα της Ισπανίας, καθώς υφίστανται ακόμη πολλά εμπόδια για να πραγματοποιήσει το άλμα της ανεξαρτησίας.

«Η Καταλωνία παράγει σχεδόν το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και αποτελεί το 16% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, αντιπροσωπεύοντας επίσης ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ πολύ υψηλότερο από τον μέσο εθνικό όρο, συνεπώς μία έξοδός της θα αποδυνάμωνε την οικονομική ευρωστία της Ισπανίας και αυτό θα είχε επιπτώσεις στον πιστωτικό χαρακτήρα της χώρας», τονίζουν στην έκθεσή τους η ‘κύρια’ αντιπρόεδρος της Moody’s Σάρα Κάρλσον και η αναλύτρια Μαρισόλ Μπλάθκεθ.

Μολαταύτα, σύμφωνα με τα προγνωστικά της ανάλυσης «η Καταλωνία θα εξακολουθήσει να αποτελεί τμήμα της Ισπανίας», καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία. Ανάμεσα στους σκοπέλους αυτούς, ο οίκος εντοπίζει την «σταθερή και διηνεκή αντίθεση» της κεντρικής κυβέρνησης, την ύπαρξη θεσμικών εργαλείων στα οποία δύναται να προσφύγει το κράτος και παράλληλα οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως η «λαϊκή στήριξη στη διαδικασία υπολείπεται». Παράλληλα, εκτιμά πως στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα υπερισχύσει το ‘ναι’ στην ανεξαρτησία, η έλλειψη νομικής εγκυρότητας και η μικρή συμμετοχή «πιθανότατα θα υπέσκαπταν τη νομιμότητά του».

Επίσης, ο οίκος εκτιμά πως οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Μαδρίτη και την τοπική κυβέρνηση θα «παραμείνουν τεταμένες», κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μία συναινετική λύση που θα ανταποκρίνεται στον ευσεβή πόθο της Καταλωνίας για μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο Moody’s θεωρεί πως η «μία μεγαλύτερη αποκέντρωση προς όφελος της Καταλωνίας, είναι πιθανόν να επιτευχθεί δεδομένων των αυτονομιστικών πιέσεων» και εκτιμά πως η βέλτιστη λύση θα ήταν να ικανοποιηθούν ορισμένες από τις κυριώτερες αξιώσεις της περιοχής, όπως αυτές που αφορούν την φορολογική αυτοτέλεια, τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησής της, αλλά πάντοτε εντός του πλαισίου της νομιμότητας βάσει του Ισπανικού Συντάγματος.

Ο Moody’s προειδοποιεί επίσης πως οι διαιωνιζόμενες συγκρούσεις με την κεντρική κυβέρνηση κυοφορούν επίσης αρνητικές επιπλοκές και για την καταλανική κυβέρνηση, καθώς το επίπεδο της οικονομίας της αξιολογείται στο ‘Βa 3με αρνητικές προοπτικές’, που ανταποκρίνεται σε αμφιβόλου ποιότητας φερεγγυότητα, που ανοίγει διαδρόμους για επιπλέον υποβάθμιση.

Αυτό και σε συνδυασμό με την πιθανότητα να πληγεί η χρηματοδότηση της Καταλωνίας από τη Μαδρίτη μέσα από το Ταμείο Ρευστότητας (FLA), θέτει εν αμφιβόλω την πιστωτική ικανότητα της Καταλωνίας στο σύνολό της.

Αλλά, ο Moody’s δεν είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που προειδοποιεί για τις συνέπειες μίας πιθανής ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Και ο οίκος Fitch την προηγούμενη εβδομάδα διένειμε στους επενδυτές μία ανάλυση, στην οποία ξεκινούσε από την θέση ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Καταλωνίας πρόκειται να υποβαθμισθεί από το γεγονός μόνον ότι προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα. Όπως και ο Moody’s, ο Fitch εκτιμά πως η ανεξαρτησία είναι «απίθανη», αλλά επισημαίνει ιδιαίτερα πως η κλιμάκωση της έντασης θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην αξιολόγηση της Καταλωνίας, ιδιαίτερα εάν η ροή κεφαλαίων από την κυβέρνηση «αποδυναμωθεί, ή ακόμη διακοπεί».

«Οι σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση είναι σημαντικές για τη μορφή του καταλανικού χρέους, μιάς και η περιοχή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση, μολονότι τα γεγονότα σχετικά με το δημοψήφισμα συγκλίνουν προς την αξιολόγηση που κάναμε τον Ιούλιο, όταν βαθμολογήσαμε την Καταλωνία με ‘ΒΒ με αρνητικές προοπτικές’», τονίζει ο Fitch.

H οικονομική αβεβαιότητα στην Ισπανία έπεσε τον Αύγουστο κατά οκτώ μονάδες, στο 43, καθώς η εικόνα της χώρας δεν επλήγη από την γεωπολιτική κατάσταση, ούτε και από την πορεία του ‘καταλανικού’, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας της IESE, αλλά τον Αύγουστο ακόμη δεν είχε εκραγεί σε όλο του το μέγεθος το θέμα του δημοψηφίσματος.

Πηγή: El Periodico de Catalunya


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.