Quantcast
ΕΦΚΑ: «Μπλόκο» στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τους κακοπληρωτές των Ταμείων - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: «Μπλόκο» στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τους κακοπληρωτές των Ταμείων

δημοσιεύτηκε:

Το ΚΕΑΟ μέσω της φραγής των ηλεκτρονικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες εσόδων αλλά και να μπλοκάρει τα κόλπα των κακοπληρωτών.

Απώτερος στόχος είναι να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στα χρέη που είναι πιθανό να εισπραχθούν.

Ζαχαροπλαστείο που έχει να πληρώσει εισφορές από το 1985, αλυσίδα γυμναστηρίων με εικονικούς διαχειριστές, ξενοδοχεία με τζίρους εκατομμυρίων που δεν έχουν ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς και… σουβλατζίδικα με χρέη 300.000 ευρώ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, στη λίστα των στρατηγικών κακοπληρωτών» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, ενεργοποιώντας διάταξη νόμου του παρελθόντος, η οποία βέβαια χρειάζεται βελτιώσεις, το ΚΕΑΟ έχει βάλει φραγή στην ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από επιχειρήσεις που συστηματικά δεν πληρώνουν, είναι εικονικές ή διοικούνται από αχυρανθρώπους.

Αναλυτικά, ενεργοποιώντας διάταξη του 2013 το ΚΕΑΟ έχει αποκλείσει από την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ για περίπου 1.100 οφειλέτες, ενώ άλλες 500 φραγές σε επιχειρήσεις με χρέη άνω των 500.000 ευρώ έχει ενεργοποιήσει η Διεύθυνση Ασφάλισης του ΕΦΚΑ.

Αυτοί οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής ενός υποτυπώδους συστήματος Risk Analysis, το Κέντρο καταφέρνει κι εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές, δημιουργεί ξεχωριστό προφίλ για κάθε οφειλέτη και καθορίζει τον βαθμό επισφάλειας της οφειλής.

Έτσι, βάσει και του επιχειρησιακού του σχεδίου, στο στόχαστρό του έχουν τεθεί οι λεγόμενοι “στρατηγικοί” οφειλέτες εκείνοι δηλαδή που έχουν ως στόχο την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Όχι μόνο αυτών που οφείλουν, αλλά και των τρεχουσών.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων, με 27 υποκαταστήματα, ανά την επικράτεια, για τα οποία σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο ΚΕΑΟ έχει ιδρυθεί ξεχωριστή επιχείρηση με την μορφή ΙΚΕ. Κοινό τους σημείο είναι ο διαχειριστής, ίδιος σε όλα τα υποκαταστήματα, ο οποίος μάλιστα εμφανίζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σχεδόν μηδενικά εισοδήματα.

Προχωρώντας στην ανάλυση των στοιχείων, το ΚΕΑΟ διαπίστωσε ότι ενώ και οι 27 επιχειρήσεις υπέβαλλαν ΑΠΔ, δεν πλήρωναν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις εισφορές. Έτσι, προχώρησε στην φραγή της ηλεκτρονικής ΑΠΔ, ασκώντας πίεση στους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν έστω ένα μέρος από τα οφειλόμενα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται πολύ γνωστά μπαρ, που εμφανίζουν ως υπεύθυνο της επιχείρησης αλλοδαπούς ή υπερήλικες, αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με οφειλές άνω των 30 εκατ. ευρώ καθώς δεν έχουν πληρωθεί εισφορές από το 1985, σουβλατζίδικα με οφειλές 300.000 ευρώ, επιχειρήσεις με εικονικούς εργαζόμενους καθώς και παλαιές επιχειρήσεις που μπαίνουν σε ρύθμιση, πληρώνουν μια δόση, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια κλείνουν και ανοίγουν νέα καταστήματα μηδενίζοντας τα χρέη…

Μεγάλες οφειλές καταγράφονται επίσης στους κλάδους φύλαξης, καθαρισμού αλλά και ανακύκλωσης, στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, με τους υπεύθυνους του ΚΕΑΟ να απορούν πως, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων δεν βρίσκουν ούτε ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων με οφειλές 7 – 8 εκατ. ευρώ…

Κι ενώ η πίεση με την φραγή των ηλεκτρονικών ΑΠΔ έχει οδηγήσει περίπου 300 επιχειρήσεις να ενταχθούν σε ρύθμιση και παράλληλα να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, το ΚΕΑΟ δεν φαίνεται να πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα σε παλαιές επιχειρήσεις που κατ’ εξακολούθηση δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τα 23 και πλέον δισ. ευρώ οφειλών, μόλις το 30% μπορεί να διακανονιστεί και κατά συνέπεια να πληρωθεί. Κάτι που δεν είναι άγνωστο στους επικεφαλής του ΚΕΑΟ, οι οποίοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κατά κύριο λόγο στα νέα χρέη.

Είναι ενδεικτικό ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το Κέντρο εισέπραξε 725 εκατ. ευρώ, με το στόχο για 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 να θεωρείται εφικτός. Μάλιστα, τον Ιούλιο εισπράχθηκαν 112 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 59 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις οφειλών και τα 53 εκατ. ευρώ προήλθαν μέσω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και της απειλής κατασχέσεων. Αντίστοιχα και τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις και τα 43 εκατ. ευρώ από την απειλή των κατασχέσεων.

Πηγή Πληροφοριών: Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.