Quantcast
Το όραμα Μακρόν διχάζει το Βερολίνο - enikonomia.gr
share

Το όραμα Μακρόν διχάζει το Βερολίνο

δημοσιεύτηκε:

Η περαιτέρω εμβάθυνση της ζώνης του ευρώ, ένας υπουργός Οικονομικών με δικό του προϋπολογισμό που θα ελέγχεται από ένα κοινοβούλιο των χωρών της Ευρωζώνης, η εμβάθυνση της πολιτικής ασφαλείας με έναν κοινό προϋπολογισμό για την άμυνα αλλά και μια ευρωπαϊκή αστυνομία είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις τις οποίες έβαλε χτες στο τραπέζι ο γάλλος πρόεδρος.

Η χρονική συγκυρία είναι βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία, σχολίασε η Κλερ Ντεμεσμέ, επικεφαλής του γαλλικού προγράμματος του Γερμανικού Ιδρύματος Εξωτερικής Πολιτικής.

«Πράγματι, ήθελε να μιλήσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές από τα κόμματα. Δεν θέλει να περιμένει διότι πιστεύει ότι διαφορετικά θα είναι αργά. Αυτό δείχνει πόσο επιτακτικό είναι για τον ίδιο το ζήτημα και πόσο σημαντική θεωρεί τη μεταρρύθμιση της ΕΕ».

Κόκκινες γραμμές


Οι προτάσεις Μακρόν είναι αρκετά διαφιλονικούμενες στη Γερμανία. Την ώρα που η καγκελάριος Α. Μέρκελ, για παράδειγμα, δεν διαφωνεί επί της αρχής με τα προτεινόμενα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, δυνητικός κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, χαρακτήρισε ήδη το βράδυ των εκλογών έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης «κόκκινη γραμμή». Οι Πράσινοι από την πλευρά τους, έτερος δυνητικός εταίρος της CDU/CSU, στηρίζουν σθεναρά το όραμα Μακρόν για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, ασαφές παραμένει όμως εάν προκρίνουν και έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης.

«Οι ιδέες Μακρόν είναι αρκετά φιλόδοξες για ένα γερμανικό κοινό ή για τη γερμανική πολιτική. Στη Γερμανία υπάρχει η βούληση για συνεργασία με μια δυναμική Γαλλία. Είναι σαφές αυτό. Αλλά δεν βλέπουν την αναγκαιότητα να γίνει ένα μεγάλο βήμα. Θα έλεγα ότι το σύνθημα τείνει περισσότερο προς τη σταθεροποίηση παρά προς την αλλαγή. Ο Μακρόν όμως θέλει να πείσει τους πολιτικούς σε Βερολίνο και Μόναχο να πάρουν θέση για το μέλλον της ΕΕ. Δεν μπορούν απλά να πούνε ότι δεν γίνεται. Πρέπει να παρουσιάσουν αντιπροτάσεις».

Ένα σχέδιο με ορίζοντα 10ετίας


Πόσο πιθανό είναι όμως να περάσουν μακροπρόθεσμα οι προτάσεις Μακρόν; Πόσο πιθανό είναι να συναινέσει το Βερολίνο και δη μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών της Α. Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ και τους Πράσινους;

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα», εκτιμά η Κλερ Ντεμεσμέ από το Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής. «Ο Μακρόν έχει ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα άμεσα. Πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιήσει μέρος αυτού του προγράμματος, για παράδειγμα τον αμυντικό προϋπολογισμό ή τη δημιουργία μιας πραγματικής συνοριοφυλακής για το σύνολο της ΕΕ. Στα υπόλοιπα, όπως τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα επειδή υπάρχουν κόκκινες γραμμές και πέραν αυτού χρειάζεται και την κοινή γνώμη. Και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσεις την κοινή γνώμη για τέτοιες ιδέες και αυτό όχι μόνον στη Γερμανία».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.