Quantcast
Πέντε επιστημονικοί φορείς: Θα μεταναστεύσουν χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες λόγω ασφαλιστικού - enikonomia.gr
share

Πέντε επιστημονικοί φορείς: Θα μεταναστεύσουν χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες λόγω ασφαλιστικού

δημοσιεύτηκε:

Στην ανεργία και σε μαζική φυγή στο εξωτερικό θα οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες το νέο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, εφόσον ψηφιστεί ως έχει, ενώ θα αποδυναμώσει περαιτέρω και το ασφαλιστικό σύστημα, λόγω μη είσπραξης εισφορών. Τα παραπάνω υποστήριξαν σήμερα οι εκπρόσωποι πέντε επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ενώ προσέθεσαν ότι βάσει των εξελίξεων, μέχρι και το 70% του φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών θα κατευθύνεται πλέον στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (στις τελευταίες το 39,05%-40,45% του εισοδήματος, αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, το επικουρικό, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Τρίτη

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου, ενώ προανήγγειλαν κοινές κινητοποιήσεις, με κορύφωση συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το Διοικητήριο την επόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι (πέραν των κλαδικών κινητοποιήσεων).

Γιατροί: Αποχή από κάθε είδους γραφειοκρατική διαδικασία

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αφού επισήμανε ότι το κράτος επιδιώκει την «απαλλοτρίωση» του ασφαλιστικού ταμείου των γιατρών, στο οποίο δεν έχει εισφέρει ούτε ένα ευρώ, σημείωσε ότι στη «φαρέτρα» των κινητοποιήσεων βρίσκεται και η αποχή από κάθε είδους γραφειοκρατική διαδικασία (πχ, υπογραφές για ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή επιτροπές υγείας). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ακριβής χαρακτήρας των κινητοποιήσεων θα μορφοποιηθεί στις επόμενες ημέρες.

Μηχανικοί: Αποχή από τεχνικά συμβούλια και επιτροπές

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κ. Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας επισήμανε ότι «αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, θα πετύχει την εξαφάνιση του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας, αφού το να πληρώνεις στο κράτος τα 70 από τα 100 ευρώ που εισπράττεις από το επάγγελμά σου δεν συμβαίνει πουθενά αλλού». Προσέθεσε ότι στο ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ (με αποθεματικό 2,3 δισ. ευρώ και πλειοψηφικό πακέτο στην Τράπεζα Αττικής) η αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων ήταν -βάσει αναλογιστικής μελέτης του 2014- 4,5 προς έναν, έναντι 1,4 προς έναν γενικά για το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, ο δείκτης περιουσίας προς υποχρεώσεις του ταμείου ανερχόταν στο 10%, έναντι 1% για το ασφαλιστικό σύστημα. Προσέθεσε ότι οι μηχανικοί ξεκίνησαν επίσης αποχή, σε πρώτη φάση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, από τα τεχνικά συμβούλια και τα συλλογικά όργανα στα οποία μετέχουν.

Φαρμακοποιοί: Με ποια «προίκα» θα μπει ο καθένας στο ενιαίο ταμείο;

Ως παράλληλη φορολογία λειτουργεί για τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ο οποίος επισήμανε ότι, σε συνδυασμό με τους φόρους, ένας επαγγελματίας του κλάδου, που βγάζει 10.000 ευρώ ετησίως, «έχει για να ζήσει 241 ευρώ τον μήνα». Ο ίδιος διερωτήθηκε με ποια «προίκα» θα μπουν στο ενιαίο ταμείο τα περίπου 30 ξεχωριστά ταμεία, που θα τεθούν υπό τη σκέπη του. «Ένα ταμείο που θα εισφέρει 2 δισ. πχ, θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα με ένα που θα μπει με χρέη 2 δισ.;», σημείωσε.

Σε αποχή και οι δικηγόροι

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 11 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου έχουν προχωρήσει οι δικηγόροι, αντιδρώντας στις εξελίξεις στο πεδίο του ασφαλιστικού, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν στο επόμενο διάστημα, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ράπτης. Προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο, βάσει όσων έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, καταργεί και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους δικηγόρους (που εργάζονται για διάστημα μικρότερο ή ίσο της πενταετίας). Μέχρι σήμερα, οι νέοι δικηγόροι πλήρωναν το 50% των εισφορών. «Είναι δεδομένο ότι οι αυξημένες εισφορές θα οδηγήσουν σε μη πληρωμή τους. Αν σήμερα ένα 30% των δικηγόρων τις καθυστερεί ή έχει υπαχθεί σε ρύθμιση, αύριο, με τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 70%-80%». «Το νέο σχέδιο νόμου δεν δημιουργεί ασφαλιστική και φορολογική συνείδηση, ενώ θα οδηγήσει στην έξοδο από το επάγγελμα όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, με ό,τι σημαίνει αυτό» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης, επισήμανε ότι με τις συγκεκριμένες εξελίξεις, «όσο και αν δουλεύουν τα οδοντιατρεία δεν θα έχουν κέρδη και τελικά θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις και να κλείσουν». Κι αν κλείσουν, είπε, προφανώς δεν θα είναι πλέον βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.