Ακόμη και οι αντάρτες FARC της Κολομβίας τον εγκατέλειψαν ιδεολογικά αφότου παρέδωσαν τα όπλα τους. 50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατό του Τσε Ερνέστο Γκεβάρα, γιατρός στο επάγγελμα, επαναστάτης και εμπνευστής πολλών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από το 1956 μέχρι το 1959 ηγήθηκε της επανάστασης στην Κούβα μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Έγινε μέλος της κυβέρνησης αλλά αργότερα εγκατέλειψε τα πολιτικά αξιώματα για να οργανώσει τα απελευθερωτικά κινήματα στο Κονγκό και στην Βολιβία. Στη Βολιβία συνελήφθη από τον κυβερνητικό στρατό, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε.
«Φιγούρα-σύμβολο του αντιαμερικανισμού»
«Ως πολιτική μορφή ο Γκεβάρα έχει από καιρό “πεθάνει” αλλά ως επαναστατικός ηγέτης, ίνδαλμα και εμπνευστής του φοιτητικού κινήματος του 1968 ζει ακόμη στη δημόσια συνείδηση» λέει στη DW, ο ανταποκριτής της FAZ στη Λατινική Αμερική Mατίας Ριμπ. Στη βιογραφία για τον Γκεβάρα που πρόσφατα δημοσίευσε, ο Ριμπ επιχειρεί να καταγράψει το βαθμό αποδοχής του σε πολιτικό επίπεδο. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι παραμένει φιγούρα – σύμβολο του αντιαμερικανισμού. Μια αναπάντεχη νεκρανάσταση του ήρωα αριστερών απελευθερωτικών κινημάτων και πολέμιου της παγκοσμιοποίησης στην εποχή Τραμπ; «Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ότι μπορούσε για να αναβιώσει ο αντιαμερικανισμός και να ξαναζωντανέψει τον Τσε Γκεβάρα» υποστηρίζει ο γερμανός ανταποκριτής.
Στη Γερμανία η μορφή του Τσε σφράγισε την πρόσφατη ιστορία της γερμανικής διαίρεσης. Ενώ για τον ανατολικογερμανό τραγουδοποιό Βολφ Μπίρμαν ήταν ο «Ιησούς Χρηστός», για τον Ρίχαρντ Χέρτσινγκερ, ειδικό σε θέματα λογοτεχνίας, ήταν ένας «αλύπητος ιδεοληπτικός, που η σκέψη και η δράση του διαποτίστηκαν από μια εμμονική θεοποίηση της βίας και του θανάτου».
«Ποτέ πια επίκαιρος»
Για την αριστερή πολιτικό Χάικε Χένζελ, ο Κομμαντάντε παραμένει η πιο χαρακτηριστική μορφή της Κούβας και αναπόσπαστο σύμβολο των κινημάτων αλληλεγγύης. Βέβαια, η γερμανίδα πολιτικός αποκηρύσσει τον ένοπλο αγώνα για την επιβολή της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, όπως έκανε ο Τσε. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Χόρχε Καστανιέδα ξεκίνησε ήδη πριν 20 χρόνια να τον «αποκαθηλώνει». «Οι ιδέες του, η ζωή του, το έργο του ως πρότυπο στάσης ανήκουν πλέον στο παρελθόν, δεν πρόκειται ποτέ πια να είναι επίκαιρα» έγραψε ήδη το 1997 σε μια βιογραφικά του Τσε στα γερμανικά.
Ο γερμανός βιογράφος του Ματίας Ριμπ θεωρεί ότι στη Λατινική Αμερική ο αγώνας εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων συνεχίζεται αλλά από κολεκτίβες και κοινωνικά κινήματα και όχι από μια μεγάλη επαναστατική μορφή. Και ο Πάπας; «Αυτός ο Πάπας, που είναι Λατινοαμερικανός και γνώρισε την κοινωνική αδικία, είναι κάποιος που προσπαθεί να συνεχίσει την κληρονομιά Τσε Γκεβάρα με ειρηνικό τρόπο, λέει ο Ματίας Ριμπ».
Πηγή: DW