Η είδηση των απωλειών-ρεκόρ ύψους 6,7 δις ευρώ για το 2015 δεν έδειξε να επηρεάζει τον επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν– αυτό παρατηρήθηκε τουλάχιστον στη χθεσινή εμφάνισή του στη σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Ο επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού μίλησε εκεί για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου και εξέπληξε τους ακροατές του με την τολμηρή πρόβλεψη ότι σε 10 χρόνια το χρήμα σε μορφή μετρητών θα έχει καταργηθεί, με το επιχείρημα ότι είναι «απίστευτα ακριβό και αναποτελεσματικό».
Οράματα για το μέλλον έχει ο Τζον Κράιαν και σε ό,τι αφορά την Deutsche Bank, έχοντας δρομολογήσει από το περασμένο καλοκαίρι μια αποφασιστική διαδικασία ανανέωσης του ομίλου. Το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι αυτή έγινε φανερό μερικές ώρες μετά την εμφάνιση του Κράιαν στο Νταβός, όταν η Deutsche Bank ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απώλειες της ιστορίας της. Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, πιστό στην τακτική του νέου του επικεφαλής, αποφάσισε να ανακοινώσει αμέσως τα κακά μαντάτα: Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το έτος που έφυγε, οι απώλειες -κυρίως στον τομέα του investment banking καθώς και τα έξοδα για κάλυψη δαπανών για δικαστικές διαμάχες- ανήλθαν σε 6,7 δις, πολύ χειρότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως και άλλοι «φρέσκοι» επικεφαλής, έτσι και ο Τζον Κράιν επέλεξε να μεταφέρει όσο περισσότερες επιβαρύνσεις μπορούσε στο προηγούμενο έτος, ώστε η πρώτη γεμάτη χρονιά του στο «τιμόνι» της Deutsche Bank να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη.
Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ
πανηγύριζαν όταν ο Τζον Κράιαν ανέλαβε τα ηνία την 1η Ιουλίου 2015. Ο Βρετανός έγινε δεκτός ως ένα είδος μεσσία που θα ερχόταν να βάλει τέλος στις ατυχείς επιλογές του ηγετικού διδύμου των Άνσου Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα του τραπεζικού κολοσσού. Οι πρώτες ενέργειες του Τζον Κράιαν είναι ενδεικτικές: Πολλά άτομα της εμπιστοσύνης του Άνσου Τζάιν οδηγούνται στην έξοδο, μπαίνει τάξη στον ισολογισμό του ομίλου και περιορίζεται το προσωπικό. Πάντως η είδηση των σοβαρών απωλειών έφερε αναστάτωση στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Μετά από ένα ενδιάμεσο υψηλό στα μέσα Αυγούστου, η τιμή των μετοχών της διανύει πια ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας σήμερα απώλειες έως και 10% και αγγίζοντας έτσι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Μάλιστα, η ηγεσία της Deutsche Bank αποφάσισε να μην καταβληθούν μερίσματα για το 2015 και 2016 στους μετόχους της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.
«Οι μέτοχοι αισθάνονται βαθιά ανασφάλεια», εξηγεί ο Κλάους Νίντλινγκ, νομικός εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας Κατόχων Αξιογράφων (DSW). Όπως επισημαίνει, «οι μέτοχοι παρατηρούν με αυξανόμενη ανησυχία τη διαρκή δημιουργία χρηματικών αποθεμάτων για νομικές διαμάχες – αυτό δείχνει ότι προφανώς κάτι δεν πάει καλά». Ύποπτές συναλλαγές στη Ρωσία, παρατυπίες σε ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, χειραγώγηση επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών – η λίστα των κατηγοριών και των δικαστικών προσφυγών εναντίον του ομίλου είναι μακριά. «Είχαμε ευχηθεί ότι μέχρι τη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο κ. Κράιαν δε θα περιοριζόταν απλά σε επίδειξη αυστηρότητας, αλλά θα είχε να ανακοινώσει και κάποια ευχάριστη είδηση», σχολίασε ο Κλάους Νίντλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι δεν διακρίνει ποια θα είναι η βασική πηγή εσόδων της Deutsche Bank για το μέλλον.
Το investment banking, επί διοίκησης Ανσού Τζάιν βασική πηγή πλουτισμού του ομίλου, περιορίζεται αισθητά, μεταξύ άλλων και επειδή έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρότεροι όροι εποπτείας για τραπεζικές επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές του γερμανικού κολοσσού από την άλλη άκρη του Ατλαντικού – JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America και Wells Fargo- ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν κέρδη δισεκατομμυρίων για το 2015. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός πασχίζει να μην χάσει το τρένο του διεθνούς ανταγωνισμού.
Πηγή: Deutsche Bank