Quantcast
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ στο enikonomia.gr: Άμεση προτεραιότητα μια φιλοεπενδυτική πολιτική - enikonomia.gr
share

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ στο enikonomia.gr: Άμεση προτεραιότητα μια φιλοεπενδυτική πολιτική

δημοσιεύτηκε:

Του Κώστα Αγγελόπουλου

[email protected]

 

Η αδυναμία άντλησης ρευστότητας και η απουσία κεφαλαίων κίνησης είναι τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επισημαίνει ο Κυριάκος Λουφάκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος μιλώντας στο enikonomia.gr υποστηρίζει πως αν και υπάρχει μια σχετική χαλάρωση στα capital controls και παρά τις θετικές διεθνείς συγκυρίες, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν κόπωση.

Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας από το εξωτερικό, το οποίο επιτείνει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Ο ίδιος τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά της πέρα από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και το να πείσει διεθνώς τους πιθανούς επενδυτές για τη φιλοεπενδυτική της πολιτική και για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 

-Ποια τα ατού και ποια τα “αγκάθια” για τις ελληνικές εξαγωγές;

 

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι η αδυναμία άντλησης ρευστότητας και η απουσία κεφαλαίων κίνησης. Η κατάσταση σχετικά με την ρευστότητα των επιχειρήσεων ήταν ήδη ιδιαίτερα δύσκολη και σαφώς επιδεινώθηκε δραματικά μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Παρά τη σχετική χαλάρωση, η οποία επιχειρείται σταδιακά, αλλά και τις ιδιαίτερα θετικές διεθνείς συγκυρίες, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν κόπωση.

Η κόπωση αυτή είναι και ο κύριος λόγος, για τον οποίο αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά μας σημεία, τα οποία διαθέτουμε σαν χώρα και σαν επιχειρηματική κοινότητα, όπως το εξαίρετο, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία την καθιστά δίαυλο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Επιπλέον, διαθέτουμε μερικά από τα πιο ποιοτικά και ανταγωνιστικά διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Τόσο βιομηχανικά, όπως το αλουμίνιο, το μάρμαρο και άλλα ορυκτά, όσο και προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου, καθώς η ελληνική χλωρίδα και πανίδα είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο.

 

-Ποια προϊόντα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά και ποια παρουσιάζουν αρρυθμίες;

 

Σε επίπεδο εξαγωγών προϊόντων στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους από τα αγροτικά σημαντική αύξηση παρατηρείται στις εξαγωγές ελαιολάδου – που μετά από την άσχημη περυσινή χρονιά για την εγχώρια παραγωγή δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά, με τις εξαγωγές του σχεδόν να τριπλασιάζονται σε αξία-, ενώ έδαφος κερδίζει σταδιακά στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό γιαούρτι. Επιπλέον, ιδιαίτερα καλά δείχνει να πηγαίνει και ο κλάδος των προϊόντων καπνού. Από τα βιομηχανικά αγαθά, τα χημικά και τα φάρμακα συνεχίζουν να διατηρούν τη δυναμική τους, ενώ σε βάθος πενταετίας με υψηλό ρυθμό ενισχύονται οι εξαγωγές μηχανών & συσκευών, αλουμινίου και των μετάλλων (τεχνουργήματα από σίδηρο & χάλυβα). Η μείωση της αξίας των εξαγωγών στο σύνολο τους κατά 5,2% οφείλεται κατά κύριο στα πετρελαιοειδή, η τιμή των οποίων διεθνώς έχει υποχωρήσει σημαντικά. Ακόμα, πτωτικά κινούνται οι εξαγωγές νωπών καρπών & φρούτων, μετά και το ρώσικο εμπάργκο, των πλεκτών ενδυμάτων, των γουνοδερμάτων και των δημητριακών.

 

-Τι προτείνετε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσουν οι εξαγωγές θετική πορεία το 2016;

 

Σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας από το εξωτερικό, το οποίο επιτείνει με τη σειρά  του το πρόβλημα που αναφέρθηκε προηγουμένως, δηλαδή της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση πέραν των μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί με τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) και τις οποίες θα πρέπει να επισπεύσει, να πείσει διεθνώς τους πιθανούς επενδυτές για την φιλοεπενδυτική της πολιτική και για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η ενίσχυση του κρατισμού, η επιθετική ρητορική προς την επιχειρηματική κοινότητα και φυσικά τα γραφειοκρατικά προσκόμματα με καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και στην υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ αποεπένδυσης, όπως κινδυνεύει να γίνει στην περίπτωση της «Eldorado Gold», επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές εξόδου της  χώρας από την κρίση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.