Καταλήγει, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός για την εξασφάλιση φυσικού αερίου κατά την εφετινή χειμερινή περίοδο, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα εκείνων που παρουσιάστηκαν πέρυσι, όταν το σύστημα βρέθηκε σε οριακό επίπεδο.
Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΡΑΕ με συμμετοχή όλων των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών, όπου η Αρχή ενημέρωσε για τις κινήσεις της.
Τα δύο βασικά μέτρα που θα ληφθούν αφορούν:
– αφενός μεν την εξασφάλιση ότι όλες οι μονάδες που έχουν τη δυνατότητα χρήσης διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου και ντίζελ) θα είναι σε θέση να κάνουν αυτή την αλλαγή όταν τους ζητηθεί. Ο λόγος για μονάδες της ΔΕΗ, της Elpedison και τη «μικρή» της ΗΡΩΝ
– αφετέρου δε την ενοικίαση πλοίου – δεξαμενής υγροποιημένου αερίου LNG που θα δέσει ανοιχτά της Ρεβυθούσας κατά το κρίσιμο δίμηνο από μέσα Δεκέμβρη έως μέσα Φλεβάρη και θα λειτουργεί ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος, στο βαθμό που η επέκταση της Ρεβυθούσας δεν είναι έτοιμη.
Παράλληλα η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει κάνει ήδη συμφωνίες με την Αλγερία για την εξασφάλιση ποσοτήτων αερίου πέραν των συνηθισμένων, και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, χωρίς επιβάρυνση τιμής.
Και τα δύο μέτρα πάντως (ετοιμότητα ηλεκτροπαραγωγών για αλλαγή καυσίμου και πλοίο «αρόδο» στη Ρεβυθούσα) έχουν κόστος.
Για το καράβι το κόστος είναι περίπου 5 – 6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η ΔΕΠΑ που πρότεινε και τη λύση. Για τις δοκιμές, τη συντήρηση κ.λπ. των μονάδων διπλού καυσίμου υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περί τα 3 – 4 εκατ. ευρώ.
Το άθροισμα του κόστους είναι περίπου ίδιο με τα χρήματα που έχει σήμερα ο ΔΕΣΦΑ ως αποθεματικό του Ειδικού Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού. Κατά πάσα πιθανότητα από τον «κουμπαρά» αυτό θα πληρωθούν τα συγκεκριμένα κόστη, δηλαδή πρακτικά θα πληρωθούν από τους καταναλωτές αερίου οι οποίοι είναι εκείνοι που καταβάλλουν το συγκεκριμένο Τέλος.
Το σίγουρο είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θέλει να διακινδυνεύσει να κατηγορηθεί για αδράνεια στην περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του περυσινού Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει να διερευνά λύσεις από τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή μετά το τέλος της χειμερινής κρίσης εφοδιασμού.
Είναι γνωστό επίσης ότι και η Κομισιόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες της κρίσης και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψή της.
Οι ανησυχίες πάντως για το τι πρόκειται να συμβεί φέτος γίνονται εντονότερες από τη στιγμή που μια επανάληψη της περσινής κατάστασης στη Γαλλία θεωρείται πιθανή, καθώς δημοσιεύονται πληροφορίες ότι αναμένονται καθυστερήσεις στη συντήρηση ορισμένων πυρηνικών μονάδων, όπως και έκτακτες παύσεις της λειτουργίας άλλων.
Πηγή Πληροφοριών: energypress.gr