Μερίδιο 10% μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ εκτιμάται ότι έχουν καταλάβει στην ελληνική αγορά καφέ τα λαθραία προϊόντα.
Την ίδια ώρα, η νόμιμη αγορά καφέ θεωρείται ότι έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 7% από τις αρχές του έτους, οπότε ξεκίνησε η επιβολή ΕΦΚ στον καφέ. Αν μη τι άλλο, με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί ΕΦΚ σε ένα ακόμη προϊόν, δημιουργήθηκε μια νέα εστία λαθρεμπορίου που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των νόμιμων εταιρειών του κλάδου, αλλά επιπλέον θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στον καφέ ύψους 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο, 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, όπως επίσης και στα παρασκευάσματα καφέ.
Το παραπάνω μεταφράστηκε σε αύξηση 26% στη λιανική τιμή του καφέ και μάλιστα στα φθηνά είδη της κατηγορίας, γεγονός που οδήγησε, αφενός, στην επιβάρυνση των νοικοκυριών, αφετέρου, στην αναζήτηση αμφιλεγόμενων εναλλακτικών από τους επαγγελματίες της εστίασης.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΣΕΒ, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα έχει αναπτυχθεί νέα λαθραία αγορά, αυτή των προϊόντων καφέ, η οποία έχει ήδη καταλάβει μερίδιο 10%, με την εικόνα, μάλιστα, να αλλάζει καθημερινά. Αυτά τα προϊόντα είναι είτε πλαστά (προϊόντα «μαϊμού»), τα οποία παράγονται και διακινούνται χωρίς ελέγχους για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας ενέχοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, είτε πρόκειται για γνήσια προϊόντα που εισάγονται όμως λαθραία στη χώρα.
Το γεγονός ότι σημαντικό μέρος της νόμιμης αγοράς έχει υποκατασταθεί από τα λαθραία προϊόντα φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ενίσχυση της κατανάλωσης καφέ στη μαζική εστίαση, καθώς η απασχόληση στον κλάδο δεν έχει υποχωρήσει. Αλλωστε, και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) προκύπτει ότι η ίδρυση καφέ και μπαρ στην Ελλάδα καλά κρατεί.
Τα φορολογικά έσοδα, πάντως, έχουν αυξηθεί και τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα υπεραπόδοση του ΕΦΚ στον καφέ.
Στον προϋπολογισμό του 2018 έχει γίνει αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την απόδοση του εν λόγω φόρου, στα 85 εκατ. ευρώ ετησίως από 64 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σημειώνεται ότι κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 τα δημόσια έσοδα από τον ΕΦΚ στον καφέ διαμορφώθηκαν σε 62 εκατ. ευρώ.
Σε όλες τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες ο ΣΕΒ συμπεριλαμβάνει και την αύξηση του διοικητικού και λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που εισάγουν καφέ, λόγω της υποχρέωσης τήρησης φορολογικών αποθηκών.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα παραπάνω, ο ΣΕΒ προτείνει: α) κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ ή δραστική μείωσή του έτσι ώστε να μην ενθαρρύνει τη λαθραία διακίνηση, β) εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα και στην εγχώρια διάθεση, γ) μέχρι την κατάργηση του ΕΦΚ, αυτός να καταβάλλεται σε όλο το εισαγόμενο προϊόν και κατά την επανεξαγωγή ο αναλογών φόρος να πιστώνεται με δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές υποχρεώσεις και δ) ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις και φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.
Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή