«Η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ύπαρξης εκ μέρους των προοδευτικών δυνάμεων ενός κοινού πλαισίου για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη. Επισήμανε την προτεραιότητα της διαφάνειας και της δημοκρατίας στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και παρουσίασε σειρά προτάσεων που διασφαλίζουν τη σύγκλιση.
Ειδικότερα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις», επισημαίνοντας ότι η αύξηση των ανισοτήτων ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό και τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς κι είχε ως συνέπεια την εκλογική πτώση προοδευτικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός -όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα- εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.
«Είναι σημαντικό», τόνισε, «να έχουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ένα κοινό πλαίσιο για τις προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη» και σημείωσε ότι «για εμάς το πιο σημαντικό είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών», κυρίως στο Eurogroup και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την αναγκαιότητα κοινού, ισχυρού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Χρειάζονται, σημείωσε, αντικυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές, για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι δανειστής της ύστατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη σε κρίση και χρηματοδοτικός εγγυητής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS). Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «γιατί δεν πρέπει να παραδώσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες». «Δεν πρέπει», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «να αφαιρεθούν αρμοδιότητες στην εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών από την Κομισιόν και να μεταφερθούν στον ESM».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολιτικές που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η σύγκλιση. Συγκεκριμένα:
1) Τραπεζική Ένωση με εισαγωγή του EDIS.
2) Σύγκλιση στη φορολογική πολιτική και κοινοί φορολογικοί συντελεστές ώστε να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός και να κλείσει η πόρτα στους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη.
3) Σταδιακή σύγκλιση κατώτατου ημερομισθίου στο 60% του διάμεσου ημερομισθίου σε εθνικό επίπεδο.
4) Ισότιμη μεταχείριση των υπερβολικών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών των χωρών του Βορρά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών του Νότου.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη για έναν νομικά και πολιτικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ