Περισσότερα από τέσσερα χρόνια περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ, με το οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται στα 931 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και δήμοι χρωστούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην περίπτωση που οι θεσμοί δεν έβαζαν «ρήτρες» στην εκταμίευση των δόσεων την αποπληρωμή μέρους των οφειλών που έχει δημιουργήσει το κράτος.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
• Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων συνολικά ανέρχεται στα 931 εκατ. ευρώ.
• 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ.
• Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες, και ακολουθεί η Εφορία Α΄ Θεσσαλονίκης με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.395 μέρες.
Προσπάθειες επίσπευσης
Πάντως, το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ταχύτερης επιστροφής του ΦΠΑ με στόχο να μπει ένα οριστικό τέλος κυρίως στις παλαιές αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται πλέον ταχύτερη επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ σε διάστημα κάτω των 90 ημερών, με στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας ότι αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της από τα κρατικά διαθέσιμα. Η απόφαση για ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ αφορά, ωστόσο, επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και οι οποίες μεταξύ άλλων δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Με βάση την απόφαση, αυτή η διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις.
Οι οφειλές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του 2018 η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,49 δισ. ευρώ, από τα τέλη του 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί χρέη του Δημοσίου ύψους 5,1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν νέα χρέη 4,49 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, o «χάρτης» των οφειλών του Δημοσίου είναι ο ακόλουθος:
• 234 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.
• 322 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• 2,051 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 910 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
• 552 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.
• 400 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και
• 931 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή