Με εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση του “πλαστικού χρήματος, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%, θα κλείσει η φετινή χρονιά, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των δύο τελευταίων ετών, μετά την επιβολή των capital controls.
Να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά αφορούν τη δαπάνη που γίνεται από κάρτες που εκδίδονται μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνεται η δαπάνη μέσω καρτών που γίνεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα, ο συνυπολογισμός των οποίων ανεβάζει τον τζίρο στα 27 δισ. ευρώ.
Ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που γίνεται με κάρτες παρά το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2016, χρονιά που είχαμε υπερδιπλασιασμό του ρυθμού αύξησης, δείχνει την ξεκάθαρη εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του “πλαστικού χρήματος” και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από κίνητρα, όπως για παράδειγμα η φορολοταρία.
Σημειώνεται επίσης ότι η ανοδική αυτή τάση καταγράφεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο, στο οποίο εντάχθηκαν τόσο οι συναλλαγές σε σούπερ μάρκετ όσο και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας, κατεβάζοντας τον πήχυ για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών που “χτίζει” το αφορολόγητο.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή