Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Οι 25 μάλιστα από τις 28 χώρες, κήρυξαν στο περιθώριο της Συνόδου την έναρξη λειτουργίας της PESCO, δηλαδή της μόνιμης αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, σε ειδική πανηγυρική τελετή. Στην PESCO συμμετέχουν και η Ελλάδα και η Κύπρος.
Οι 27, συνέρχονται στη συνέχεια σε ειδική σύνθεση (του άρθρου 50) για να επικυρώσουν την έναρξη της 2ης φάσης των συνομιλιών για το Brexit και σε ειδική σύνθεση διευρυμένης ευρωζώνης για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της ΟΝΕ.
Αναλυτικά, οι 28 σε ό,τι αφορά το Brexit, ζήτησαν από την Τερέζα Μέι να παρουσιάσει το όραμά της για την μελλοντική σχέση ΗΒ – ΕΕ, αλλά και διευκρίνισαν στους Βρετανούς πως αφενός μέχρι τότε θα συζητήσουν μόνο για τη μεταβατική περίοδο (που ζήτησε η Μέι), αφετέρου σημείωσαν ότι αν οι Βρετανοί θέλουν πρόσβαση στην κοινή αγορά τότε θα πρέπει να ισχύουν στο ΗΒ οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ένωσης για αυτό το διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα το κλίμα το έδωσε από νωρίς ο Ντόναλντ Τουσκ, που έκανε λόγο για διαίρεση “Ανατολής – Δύσης”, αλλά και η συνέχιση της κόντρας με την Κομισιόν και τα περισσότερα Κράτη Μέλη, γύρω από την υποχρεωτικότητα των μελλοντικών ποσοστώσεων στον μόνιμο σύστημα ασύλου της ΕΕ.
Oι 28 συζήτησαν χωρίς συμπεράσματα και χωρίς αποφάσεις, κάτι που ήταν ήδη γνωστό.
Η συζήτηση είχε εντάσεις ήδη από το πρωί και την προ – συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ, όπου υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρευρισκομένων ηγετών μελών του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και ο Βίκτωρ Όρμπαν.
Για την Ιερουσαλήμ
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ιερουσαλήμ μάλιστα, όπως πληροφορείται το real.gr υπήρξαν δύο τουλάχιστον χώρες της ΕΕ, που ζήτησαν από την Φ.Μογκερίνι να ρίξει τους τόνους κατά της απόφασης Τραμπ, καθώς “δεν είναι δυνατόν η ΕΕ μονίμως να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο σε ό,τι κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ”, είπε εκπρόσωπος κυβέρνησης της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, “οι ηγέτες της ΕΕ επαναλαμβάνουν τη σταθερή δέσμευση για τη λύση των δύο κρατών και, στο πλαίσιο αυτό, η θέση της ΕΕ σχετικά με την Ιερουσαλήμ παραμένει αμετάβλητη”.
Επιπλέον ο Πρόεδρος σημείωσε ότι “η ΕΕ ενώθηκε ως προς την παράταση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία”.
Σε σχέση με την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε, η κοινωνική διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ “υπενθύμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη, να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινωνική διάσταση της Ένωσης η οποία θα βασίζεται στην κοινή δέσμευση και σε καθιερωμένες αρμοδιότητες και να προωθηθεί η σύγκλιση μέσω προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και από τους κοινωνικούς εταίρους”.
Ως πρώτο βήμα, κατά τους “28”, θα πρέπει να προωθηθούν τα ακόλουθα:
– εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, με δέοντα σεβασμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους· καλείται η Επιτροπή να προτείνει την κατάλληλη παρακολούθηση
– διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με το «νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο» σε επίπεδο ΕΕ·
– ταχεία πρόοδος επί των εκκρεμών κοινωνικών φακέλων σε επίπεδο ΕΕ και ετοιμότητα εξέτασης των μελλοντικών πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2018·
– επακολούθηση των προτεραιοτήτων του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων·
– περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στην εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου για τις διαδρομές αναβάθμισης των δεξιοτήτων που προορίζεται για τα άτομα με τις περισσότερες ανάγκες σε δεξιότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα θέματα τον Μάρτιο του 2018 για να εξασφαλίσει τις δέουσες επακόλουθες ενέργειες
Τσίπρας: Ο αγώνας για την κοινωνική σύγκλιση συνεχίζεται
Την ελληνική πρόταση για τη δεσμευτικότητα του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην ΕΕ, κατέθεσε, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και όπως ενημέρωσε, αυτή κατέστη “κεντρικό θέμα συζήτησης με την πλειοψηφία των χωρών να συμμερίζεται τη θέση μας”.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σε κοινωνικό δίκτυο, “η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο Συμβούλιο”. “Ο αγώνας για την κοινωνική σύγκλιση συνεχίζεται”, ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού
O Aλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ νωρίτερα συμμετείχε στη προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου είχε συνομιλίες με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ, Τζιάννι Πιτέλα και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.
Τέλος, πλήρης σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενδελεχώς για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε προς τον Τούρκο Πρόεδρο και άπτονται της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα διαπιστώθηκε, επίσης, η πλήρης σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν όπως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό για τα περαιτέρω βήματα, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου.
Πηγή: real.gr