Quantcast
Τσίπρας: Πετύχαμε πλεόνασμα 0,4% το 2015 κόντρα στις προβλέψεις για ελλείμματα - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Πετύχαμε πλεόνασμα 0,4% το 2015 κόντρα στις προβλέψεις για ελλείμματα

δημοσιεύτηκε:

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με «φόντο» τη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερο και εξαιρετικά και ακραία νεοφιλελεύθερο, ασκώντας έντονη κριτική για την πρόταση που έκανε στην ομιλία του σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση.

«Ποιο είναι το όραμά σας για το ασφαλιστικό κ. Μητσοτάκη; Μιλήσατε για ιδιωτική ασφάλιση όταν ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τις εισφορές του. Μιλήσατε για περικοπές στις συντάξεις, προτείνετε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που σημαίνει περικοπή 70% στις επικουρικές συντάξεις, προτείνεται περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για τους αγρότες τι προτείνετε; Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις, όταν εμείς παλεύουμε για τις επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες θέσεις στους κόλπους των δανειστών»

«Σας ρώτησα για το αν τάσσεστε υπέρ των μπλόκων των αγροτών ή υπέρ του ΔΝΤ. Οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις στους κόλπους των δανειστών. Αυτό είναι καλό για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για τον τόπο» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν είναι το εργατικό κόστος»

Αναφερόμενος στο θέμα της ανταγωνιστικότητας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το πρόβλημα δεν είναι το εργατικό κόστος και οι ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί οι πρώτες χώρες σε ανταγωνιστικότητα στους πίνακες της διεθνούς κατάταξης είναι εκείνες που έχουν ισχυρά συστήματα κοινωνικής προστασίας και όχι εκείνες όπου επικρατεί ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, οι προνομιακές επί χρόνια σχέσεις μιας χούφτας ολιγαρχών. Είναι το κράτος που έφτιαξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Για την κατάσταση στην οικονομία: «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους επτά μήνες διαπραγμάτευσης για την κατάσταση στην οικονομία και για την κατάρρευση του ασφαλιστικού; Δε φταίνε τα δομημένα ομόλογα, το πάρτυ του χρηματιστηρίου, τα μνημόνια και το ότι επί της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ αυξήσατε την ανεργία από 7% στο 25%;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία ήταν στο 25,9%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 24,4%. «Δε θριαμβολογούμε, αλλά οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί μιας πραγματικότητας, καθώς σημαίνει 170.000 θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν και πολλοί περίμεναν το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% τελικά είχαμε πλεόνασμα 0,4%, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, όταν τόσα χρόνια είμαστε τελευταίοι. Μήπως φταίνε οι πελατειακές σχέσεις τόσων ετών;» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.