Quantcast
Β. Ιρλανδία: Ένας χρόνος ακυβερνησίας - enikonomia.gr
share

Β. Ιρλανδία: Ένας χρόνος ακυβερνησίας

δημοσιεύτηκε:

Εδώ και ένα χρόνο η Βόρεια Ιρλανδία είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη. Σε συνάρτηση με την ανασφάλεια που προκαλεί το Brexit αναφορικά με τα μελλοντικά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προέκυψε μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην πολύπαθη περιοχή.

Την περίοδο 1968-1994 η διαμάχη μεταξύ καθολικών και προτεσταντών προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 3.600 ανθρώπων. Οι καθολικοί αγωνίζονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία ενώ οι προτεστάντες για τα προνόμιά τους σε μια Βόρεια Ιρλανδία μέλος της Μ. Βρετανίας.

Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2017 συγκυβερνούσαν οι δυο μεγάλες παρατάξεις που προέρχονται από το καθολικό και προτεσταντικό μέτωπο, το Sinn Fein και το DUP αντίστοιχα. Μια διαμάχη όμως για την κακή διαχείριση ενός προγράμματος προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφερε τη ρήξη.

Το Sinn Fein καταλόγισε την ευθύνη στην τότε επικεφαλής της κυβέρνησης και του DUP Αρλίν Φόστερ και όταν εκείνη αρνήθηκε να παραιτηθεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάρτιν Μακ Γκίνες προκάλεσε με την παραίτησή του την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η αλληλεξάρτηση DUP-Μέι


Από τότε δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συζητήσει,ς ενώ τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων είναι το αίτημα των καθολικών του Sinn Fein να αναγνωριστεί η ιρλανδική γλώσσα ως ισάξια της αγγλικής και η άρνηση του DUP από την άλλη πλευρά να αναγνωρίσει το γάμο των ομοφυλοφίλων.

Από τότε που η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη του DUP στη Βουλή, δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος ουδέτερος διαμεσολαβητής σε αυτή τη διένεξη. Στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου 2017 η συντηρητική παράταξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Μόνο το DUP που εκπροσωπείται με δέκα έδρες στη Βουλή μπορούσε να τη στηρίξει.

Ένα ακόμη αγκάθι του Brexit


Παράλληλα το ζήτημα της Ιρλανδίας αποτελεί ένα από τα εξαιρετικά δύσκολα σημεία στη διαδικασία του Brexit. Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από τη ζώνη του Σένγκεν συνεπάγεται συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Κάτι που θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Η κατάσταση μεταξύ των δυο πλευρών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με το DUP να ζητά η χώρα να διοικείται απευθείας από το Λονδίνο. «Μπορεί αυτή να είναι χειρότερη εναλλακτική, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο λόγο της ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η Αρλίν Φόστερ. Βέβαια είναι γεγονός ότι το DUP, ως το κόμμα που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην παράταξη της Μέι, θα μπορεί να ασκεί αρκετά μεγάλη επιρροή σε μια πολιτική που κατευθύνεται απευθείας από τη Μ. Βρετανία.

Πάντως ενώ το Sinn Fein έχει εκφράσει την πρόθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενοποίηση με την Ιρλανδία και τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το DUP αντίθετα υποστηρίζει το Brexit.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.