Aν η συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP) στην κυβέρνηση Μέρκελ θα σηματοδοτούσε μία σκληρή γραμμή, το συμπέρασμα… εξ’ αντιδιαστολής είναι ότι η αποχώρηση των Φιλελευθέρων και ο ενισχυμένος ρόλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπόσχονται μία γενναιόδωρη πολιτική για τις ασθενείς χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο ο Ντάνιελ Κασπάρι, επικεφαλής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζει ότι δεν αναιρείται η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία, δεν τίθεται καν ερώτημα» λέει ο Ντάνιελ Κασπάρι στην Deutsche Welle.
«Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χώρες που έχουν υπερβολικό χρέος και δεν μπορούν να τιθασεύσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Και στο μέλλον η Γερμανία θα δείχνει αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πλευρά θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των κανόνων. Και βέβαια ζητούμε μεγαλύτερη προσοχή στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, από τα διαρθρωτικά ταμεία για παράδειγμα…».
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, δεν έχει πειστεί για την ικανότητα του SPD να επιβάλει κεντρικές επιλογές σε μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ. Εκφράζει μάλιστα αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος, το οποίο μακροπρόθεσμα, όπως υποστηρίζει, θα αποβεί εις βάρος τους. «Βραχυπρόθεσμα, σαφώς περιμένω από τους Σοσιαλδημοκράτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Να βάλουν φρένο στη λιτότητα, να αλλάξουν το μακρο-οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι είναι αρκετά ισχυροί για να επιβάλουν κάτι τέτοιο σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Προσωπικά έχω τις αμφιβολίες μου και θεωρώ ότι, μακροπρόθεσμα, ο μεγάλος συνασπισμός είναι λανθασμένη επιλογή».
«Ας μην περιμένουμε τον… μάγο Σοσιαλδημοκράτη»
Όλα αυτά παραμένουν βέβαια υπό αίρεση, καθώς το SPD δεν έχει καν οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του σε μία νέα κυβέρνηση Μέρκελ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί σε συνέδριο του κόμματος στη Βόννη την Κυριακή. Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», θεωρεί ότι το SPD μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου, σύμφωνα τουλάχιστον με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος από γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες στις Βρυξέλλες. Οποιαδήποτε απόφαση του συνεδρίου την Κυριακή θα είναι πάντως σεβαστή και κατανοητή, επισημαίνει. «Ο μεγάλος συνασπισμός ξέρουμε ότι θέτει σε κίνδυνο το SPD. Και θα σεβαστούμε, ή μάλλον θα καταλάβουμε, οποιαδήποτε απάντηση. Αλλά αν όντως υπάρχει σχέδιο συμφωνίας με την κ. Μέρκελ, το οποίο εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στη Γερμανία, καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις στη Γερμανία, να ανοίξουν επιτέλους το σεντούκι με τα αποθέματα, τότε θα έλεγα ότι οι Γερμανοί μας το… χρωστάνε».
Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής όχι μόνο τις πολιτικές επιλογές στη Γερμανία, αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που επικρατούν στην Ελλάδα για το ζήτημα του χρέους. Υπενθυμίζει ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι η τελευταία και εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με συγκρουσιακή αντίληψη. Όσο για τη στάση των δανειστών, είναι προδιαγεγραμμένη, υποστηρίζει. «Η ευρωπαϊκή στάση είναι ξεκάθαρη: δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει, αλλά και δεν πρόκειται να αφήσουμε τις μεταρρυθμίσεις να τις πάρει πίσω κανένας» δηλώνει ο Μίλτος Κύρκος στην Deutsche Welle. «Άρα όχι παιχνίδια. Μην περιμένουμε ότι θα έρθει ο Σοσιαλδημοκράτης μάγος στη Γερμανία και ξαφνικά θα ανοίξουν οι κάνουλες…».
«Ανοιχτή πληγή» της Ευρώπης η μετανάστευση
Από την πλευρά του πάντως, ο Χριστιανοδημοκράτης Ντάνιελ Κασπάρι διαβεβαιώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη αποτελούν κορυφαία επιλογή του «μεγάλου συνασπισμού». Γι’ αυτό άλλωστε ήταν και το πρώτο θέμα που συζητήθηκε κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. «Θέλουμε να προχωρήσουμε. Να ενισχύσουμε τα θεσμικά όργανα, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής» επισημαίνει. «Να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ευρωζώνης, να μειώσουμε την ανεργία των νέων, να αντιμετωπίσουμε την ανοιχτή πληγή της Ευρώπης, δηλαδή την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τη μετανάστευση. Έχουμε σαφείς απαντήσεις για όλα αυτά και θα ήμουν ευγνώμων, αν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση».
Πηγή Πληροφοριών: DW