Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής, μεικτά σχήματα, αλλά και εγχώριοι βιομηχανικοί καταναλωτές, συνθέτουν μερικές από τις συνολικά 15 εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση κάποιων εκ των μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Δίχως φυσικά το ενδιαφέρον να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες του “Energypress” αναφέρουν ότι στο ερώτημα “προτίθεστε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό”, θετική απάντηση υπό όρους φυσικά, έδωσαν ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με την κινεζική Shenhua, βιομηχανίες όπως εταιρείες από τον όμιλο Βιοχάλκο, καθώς και ανατολικοευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί, όπου η χρήση άνθρακα είναι ακόμη εκτεταμένη. Σε αντιδιαστολή με τους παραπάνω που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις, άλλοι παίκτες επιλέγουν να κρατήσουν κλειστά προς το παρόν τα χαρτιά τους, όπως η εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία αποφεύγει να πάρει για την ώρα θέση στο θέμα.
Σε αυτή πάντως τη φάση η DG Comp επιχειρεί απλώς να ανιχνεύσει τις προθέσεις των επενδυτών, που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του market test δεν προοιωνίζεται το τι θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας, και άρα οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις είναι πρόωρες.
Τα πάντα θα κριθούν από το τίμημα που θα ορίσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής, δηλαδή το κατώτατο κατώφλι, το οποίο και θα παραμείνει άκρως εμπιστευτικό μέχρι το άνοιγμα των προσφορών, και αναλόγως του ύψους του, θα καθορίσει και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του Ιουνίου. Εννοείται ότι η ΔΕΗ μπορεί να ζητήσει βελτιωτικές προσφορές αν αυτές είναι χαμηλότερες από την αποτίμηση.
“Εφόσον η αποτίμηση είναι λογική, τότε μπορεί να κατέβουν αρκετοί παίκτες, ακόμη και κάποιοι που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο market test, ωστόσο αν θεωρηθεί υψηλή, μπορεί η συμμετοχή να είναι μονοψήφια”, λέει με νόημα στέλεχος του χώρου. Εκτιμά πάντως ότι δεν αποκλείεται όσο θα αποσαφηνίζεται περαιτέρω το τοπίο και καθώς θα πλησιάζουμε προς το διαγωνισμό, κάποια σημερινά “όχι” να μετατραπούν σε “ναι”, ανάλογα φυσικά και με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που συντάσσεται ήδη από το υπ. Ενέργειας.
Ενας πάντως παράγοντας που εκτιμάται ότι λειτουργεί υπέρ των δυνητικών συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, είναι η πρόβλεψη ότι η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να μοιραστεί (50%-50%) με τον επενδυτή, το κόστος απόσυρσης της κάθε μονάδας όταν θα έρθει αυτή η στιγμή. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί από το τίμημα το 50% από το κόστος απόσυρσης των μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που διαμορφώνεται στην αγορά, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Κομισιόν θα ασκεί σφικτή εποπτεία σε όλη τη διαδικασία, είναι ότι η αποτίμηση των μονάδων δεν θα είναι παράλογη. Κάπως έτσι πρέπει να “διαβαστεί” και το υπό όρους ενδιαφέρον των 15. Οσο για το εφάπαξ τίμημα που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι για κάθε ένα από τα προς πώληση “πακέτα”, αυτό του Βορρά (Μελίτη 1, συν άδεια για κατασκευή Μελίτης ΙΙ), και εκείνο του Νότου (Μεγαλόπολη 3 & 4), θα κριθεί προφανώς από δύο παράγοντες. Αφενός από τα κεφάλαια που θα χρειασθεί να διαθέσουν για να αναβαθμίσουν τις μονάδες, αφετέρου από τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των δικαιωμάτων CO2 τα επόμενα χρόνια. Αν τα ποσά για την αναβάθμιση των γηρασμένων μονάδων της ΔΕΗ είναι τεράστια (π.χ. πάνω από 100 εκατ ευρώ για κάθε εργοστάσιο), λογικό είναι το εφάπαξ τίμημα να κινηθεί χαμηλά. Οσο για την από εδώ και πέρα πορεία των δικαιωμάτων CO2, εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών μιλούν για εκτίναξη από 8-8,5 ευρώ / τόνο σήμερα σε πάνω από 30 ευρώ το 2030, γεγονός που επίσης επηρεάζει αρνητικά το τίμημα.
Στα ζητήματα που θα προσμετρήσουν οι ενδιαφερόμενοι, προτού πάρουν την τελική απόφαση, συγκαταλέγονται και τα εργασιακά, τα αδειοδοτικά θέματα ορυχείων, καθώς και η κοινή χρήση εγκαταστάσεων από τη ΔΕΗ και τον αυριανό αγοραστή των μονάδων της. Τα σχετικά σχόλια των συμμετεχόντων στο market test συζητήθηκαν τις τελευταίες μεταξύ ΥΠΕΝ και DG Comp και πολλά απ’ αυτά εντάχθηκαν στο νόμο που συντάσσει την περίοδο αυτή το υπουργείο, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο.
Εχει πάντως ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο που επικαλείται η “Καθημερινή”, η Κομισιόν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τη διαδικασία θα τρέξει ο λεγόμενος “θεματοφύλακας παρακολούθησης” (Monitoring Trustee) που, αν και θα αμειφθεί από την ελληνική πλευρά, θα προσληφθεί στην ουσία από την Κομισιόν και θα λογοδοτεί μόνο σε αυτή.
Δια του “θεματοφύλακα” επομένως, η Κομισιόν θα έχει ένα άγρυπνο μάτι σε κάθε πτυχή της διαδικασίας πώλησης, δείγμα του ελλείμματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική πλευρά. Στην πράξη ο “θεματοφύλακας” αποκτά ένα ρόλο συνδιοίκησης στις μονάδες που θα βγουν προς πώληση, ενώ θα λογοδοτεί πρωτίστως στην Κομισιόν την οποία και θα ενημερώνει γραπτώς ανά μήνα για μια σειρά από θέματα, με γνώμονα τη τήρηση της διαδικασίας.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, η Κομισιόν θα “μπορεί να εγκρίνει την πώληση των μονάδων χωρίς ένα ή περισσότερα στοιχεία ενεργητικού, ή μέρος του προσωπικού αν αυτό δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα των μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη τον προτεινόμενο αγοραστή”.
Πηγή Πληροφοριών: