Περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ διατέθηκαν το 2014-2015 για την ισότητα των φύλων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και τις πολιτικές περιορισμού των διακρίσεων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού ή άλλου προσανατολισμού.
Στην επισήμανση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «στην Ελλάδα η θέση των γυναικών υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου στις πηγές χρηματοδότησης και στην οικονομική κατάσταση», η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιούροβα, απάντησε ότι «η ισότητα των φύλων είναι μία από τις 20 αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».
Ειδικότερα, η κ. Γιούροβα επισημαίνει ότι «το διάστημα 2014-2015 διατέθηκαν 1,3 εκατ. ευρώ για την ισότητα των φύλων, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου για την εκπαίδευση, και 11,2 εκατ. ευρώ για την επενδυτική προτεραιότητα που αποσκοπεί στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς».
Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τα κίνητρα που σκοπεύει να δώσει η Κομισιόν σε κράτη-μέλη με οικονομικές αδυναμίες, ώστε να προωθήσουν πολιτικές έμφυλης ισότητας, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030), η επίτροπος απάντησε, πως παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο σχετική δέσμη μέτρων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ «έχει προτείνει μια οδηγία για την πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε ηγετικές θέσεις».
Υπενθυμίζεται, ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την έκθεση για την «Οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της ΕΕ» της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε επισημάνει ότι «ο δείκτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει καταγράψει παρά αμελητέα άνοδο.
Σχετικά με το ερώτημα του κ. Παπαδημούλη για το αν θα συμπεριλάβει η Επιτροπή «συστάσεις της πολιτικές περιορισμού των διακρίσεων ανεξαρτήτως σεξουαλικού ή άλλου προσανατολισμού», η κ. Γιούροβα απάντησε πως «η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα βάσει των Συνθηκών της ΕΕ να παρεμβαίνει στους κανόνες και τις διαδικασίες των κρατών μελών που καθορίζουν τη νομική αναγνώριση του φύλου βάσει του εθνικού δικαίου, καθώς και τις συναφείς ιατρικές διαδικασίες» και παρέπεμψε στον «Κατάλογο δράσεων για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΔΜ».