Quantcast
Πράετ: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαγρύπνηση – Αποδίδει η ποσοτική χαλάρωση - enikonomia.gr
share

Πράετ: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαγρύπνηση – Αποδίδει η ποσοτική χαλάρωση

δημοσιεύτηκε:

Σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθώντας στενά τις τρέχουσες εξελίξεις.

«Παρακολουθούμε την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαγρύπνηση», δηλώνει, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, ο Πέτερ Πράετ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ προτίθεται στην επόμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού της συμβουλίου – τον Μάρτιο – να λάβει πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Πράετ τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν οι πιέσεις στον πληθωρισμό αυξηθούν ραγδαία, τότε ίσως να πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. Για την ώρα οι προσδοκίες κρίνονται απογοητευτικές».

«Η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει και πιθανόν να επανακαθορίσει τη νομισματική της πολιτική. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, ενώ ολοένα και περισσότεροι κίνδυνοι κάνουν την εμφάνισή τους. Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές», εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Πράετ.

Κληθείς να σχολιάσει τη μέχρι στιγμής πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, o Πράετ σημείωσε χαρακτηριστικά «Με τις αγορές ομολόγων, οι συνθήκες για την ευρωπαϊκή οικονομία έγιναν πιο ευοίωνες.

Οι τράπεζες άρχισαν να δανείζουν. Είναι δίκαιο πλέον να πούμε πως η ποσοτική χαλάρωση αποδίδει. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει ομόφωνα το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Οι αγορές ομολόγων έχουν ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πράετ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της ΕΚΤ και απαντώντας στους επικριτές της, τονίζει πως «Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφωνεί ομόφωνα πως οι αγορές ομολόγων κινούνται εντός των ορίων της αποστολής της κεντρικής τράπεζας».

«Αυτό που με ανησυχεί είναι πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, αρκετές χώρες έχουν μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε, επίσης, ο Πράετ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.