Quantcast
Οι αμερικανικές εκλογές ξεκινούν από την Αϊόβα - enikonomia.gr
share

Οι αμερικανικές εκλογές ξεκινούν από την Αϊόβα

δημοσιεύτηκε:

Η Αϊόβα, αυτή η μικρή πολιτεία των ΗΠΑ, απ’ όπου εδώ και χρόνια ξεκινούν οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των δύο αμερικανικών κομμάτων, αποτελούν από τη Δευτέρα τη σκηνή ενός πολιτικού σόου, το οποίο παρακολουθούν από κοντά 1500 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο και εκατομμύρια πολίτες ανά την υφήλιο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν εδώ ότι δεν είναι ικανοί μόνο να μαζεύουν εκατομμύρια και να παίρνουν προσωπικότητες με το μέρος τους, αλλά και να κερδίζουν τους ψηφοφόρους. Κι ότι δεν επιβάλλονται μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στους ανθρώπους. Πρέπει με άλλα λόγια να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις προσδοκίες που έχουν ξυπνήσει. Αυτό παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στο θέατρο των ΜΜΕ.

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ αναγκάζει τους υποψηφίους να ξεκινήσουν από τη βάση των ψηφοφόρων τους. Και μάλιστα να πάνε πολύ βαθιά. Χιλιάδες μίλια διασχίζουν οι υποψήφιοι πλάι σε απέραντες εκτάσεις καλλιεργημένες με σιτηρά, καλαμπόκι ή σόγια. Τον φετινό Ιανουάριο αυτά τα χωράφια ήταν σκεπασμένα με χιόνι. Οι υποψήφιοι επισκέφτηκαν βιβλιοθήκες και εκκλησίες, εστιατόρια φαστ-φουντ και σταθμούς της πυροσβεστικής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονώνει τον πατριωτισμό των βετεράνων, ενώ αντίπαλός του στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων Τεντ Κρουζ, ο συντηρητικός γερουσιαστής από το Τέξας, επιχειρεί να προσελκύσει τους φονταμενταλιστές ευαγγελικούς της Αϊόβα. Κι η Χίλαρι Κλίντον, πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, θέλει να έχει πλάι της τις εργαζόμενες μητέρες. Τέλος ο Μπέρνι Σάντερς, ο 74χρονος αριστερός αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ξεσηκώνει με τη ρητορική του ενάντια στη Γουόλ Στριτ τον φοιτητικό κόσμο.

Η Αϊόβα είναι μια δοκιμασία και ένας εκλογικός μύθος

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στις συγκεντρώσεις του «δημοκράτη σοσιαλιστή», όπως αυτοαποκαλείται ο γερουσιαστής από το Βερμόντ. Η Χίλαρι γεμίζει στην Αϊόβα γυμναστήρια. Ο Σάντερς αρένες.

«Πρόκειται για πολιτική επανάσταση» φωνάζει. Χιλιάδες άνθρωποι στο στάδιο του πανεπιστημίου της Αϊόβα υψώνουν πλακάτ με το σύνθημα «A Future to Believe In», «Ένα μέλλον για να πιστέψουμε». Μια πνοή από το Γούντστοκ φτάνει στη σκηνή όταν ο Σάντερς μιλάει.
Εάν ο Σάντερς κατορθώσει τη Δευτέρα να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, θα απειλήσει τη Χίλαρι Κλίντον με μια απροσδόκητη ήττα. Τα αμερικανικά ΜΜΕ θυμούνται ακόμη το φαινόμενο Ομπάμα από το 2008. «Αν έλθει πολύς κόσμος στις κάλπες» ισχυρίζεται ο Σάντερς «τότε θα κερδίσουμε».

Η Αϊόβα με τους 400.000 ψηφοφόρους της αποτελεί μια δοκιμή για τα κόμματα, τίποτε περισσότερο. Οι Ρεπουμπλικάνοι στέλνουν 30 εκλέκτορες από την Αϊόβα στο Κλέβελαντ, οι Δημοκρατικοί 44 στη Φιλαδέλφεια. Από το σύνολο των χιλίων εκλεκτόρων δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο η Αϊόβα είναι μια δοκιμασία και ένας εκλογικός μύθος, που έχει την επίδρασή του στην ψυχολογία των ψηφοφόρων. Ο Τζίμι Κάρτερ και ο Μπαράκ Ομπάμα είχαν ανοίξει δρόμο προς τον Λευκό Οίκο ξεκινώντας από τις αναπάντεχες νίκες τους στην Αϊόβα. Όποιος δεν έλθει τουλάχιστον τρίτος στην Αϊόβα, εδώ και δεκαετίες αποκλείεται να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.