Μια απόφαση με κοινωνικό πρόσημο για την προαγωγή της υγείας, μέσω της ενίσχυσης των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αττικής, με την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών τους, έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από ιδίους πόρους της Περιφέρειας και όπως υπενθύμισε η εισηγήτρια, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Λαμπρίδου, είναι η δεύτερη φορά που το ΠΕΣΥ συζητά τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση των νοσοκομείων. Τον περασμένο Ιούνιο είχε υπογραφεί από την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, ανάλογη προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με εξοπλισμό κόστους 40,6 εκατομμυρίων ευρώ, η όποια σημειωτέον για να γίνει εφικτή προωθήθηκε απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
«Η επιλογή μας αυτή», υπογράμμισε η κ. Λαμπρίδου, «συνιστά συνειδητή επιλογή της περιφερειακής αρχής προκειμένου στη σημερινή πραγματικότητα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και κοινωνικής συνοχής να καλύψει ως υπέρτερη αξία, τη ζωή των ανθρώπων».
Η συνδρομή της περιφέρειας αποφασίστηκε μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (21/2/2017) μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας, με στόχο την ανάπτυξη συνακόλουθων δράσεων γύρω από σημαντικούς άξονες. Ακολούθησε, πλήρης καταγραφή των αναγκών των 4 νοσοκομείων που εδρεύουν στην Αττική, (401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών), 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ΝΝα Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ΝΙΜΙΤΣ, Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Νοσοκομείου Στρατού), από τις διευθύνσεις των τριών Επιτελείων (ΓΕΝ, ΓΕΣ, ΓΕΑ) και μετά την ιεράρχηση καταρτίστηκε ο κατάλογος για βασικό πάγιο εξοπλισμό.
Η εισηγήτρια επισήμανε ότι «για πρώτη φορά» συμπεριλαμβάνονται μηχανήματα υψίστης θεραπευτικής αξίας, όπως το σύστημα ρομποτικής υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, γίνεται ανανέωση εξοπλισμού που λόγο της παλαιότητας δεν υπάρχουν ανταλλακτικά προς συντήρηση, η ακόμη προστίθενται μηχανήματα υψίστης ευκρίνειας και διαγνωστικής αξίας όπως ψηφιακός αγγειακός στεφανιογράφος, ψηφιακός μαστογράφος, κ.τ.λ.
Διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια δεν επιδιώκει να «υποκαταστήσει την κεντρική διοίκηση» και ότι στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, επιχειρεί να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, «καθώς έχει παλαιωθεί ο εξοπλισμός του δημόσιου συστήματος υγείας και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια καταλάμβαναν μεγαλύτερο χώρο, μετατρέποντας το ζήτημα της υγείας – ασθένειας σε πολύ ακριβό αγαθό και συχνά μη προσβάσιμο» Δυστυχώς στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, πέρα από τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των υπηρετούντων στα σώματα της Εθνικής άμυνας παρέχουν πλήρη νοσηλεία στους συγγενείς αυτών , στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική), ακόμη και σε κατηγορίες πολιτών όπως των άγονων νησιών (Οινούσες, Σκύρος, Φούρνοι, Λειψοί, Ανάφη, Αμοργός, Φαρμακονήσι) κ.τ.λ. ενώ πρόσβαση στις διαθέσιμες κλίνες τους, έχουν όλοι οι πολίτες.
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ