Συνεχίζεται το θρίλερ για την τύχη των δύοΕλλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, καθώς το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους απορρίφθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό πως το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας και υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η εξέταση των κινητών τηλεφώνων τους. Ωστόσο, να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο στρατιωτικών το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Αναφορικά με τα κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο στρατιωτικών, εστάλησαν, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Αδριανούπολης, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα για να γίνουν “φύλλο και φτερό”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Milliyet”, τα κινητά έχουν σταλεί στο Ποινικό Τμήμα της Στρατονομίας, προκειμένου ειδικοί “να ελέγξουν τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα κινητά, καθώς και υλικό που μπορεί να έχει σβηστεί”. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ψηφιακή έρευνα ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, επιφέροντας αλλαγές ακόμη και στο κατηγορητήριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσίευμα της Hurriyet, που αναφέρει ότι γίνεται έρευνα των κινητών για να διαπιστωθεί τι φωτογραφίες και βίντεο τράβηξαν, καθώς και το εάν έχει σβηστεί κάποιου ψηφιακό υλικό που ενδεχομένως θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία περί «απόπειρας κατασκοπείας» παρότι και οι δύο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί από χθες σε ρεσιτάλ προπαγάνδας, με πιο χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabahπου φιλοξενεί τη δική της εκδοχή σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που αναπαράγει το δημοσίευμα, η Sabah γράφει ότι πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκίαή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Το σημείο, όπου έγινε η σύλληψη απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Διαβάστε επίσης Αυτές είναι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί- ΒΙΝΤΕΟ
Το αλαλούμ με το κατηγορητήριο
Η Αθήνα από χθες βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο νεύρων από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, επισήμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει μια αρχική εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα που ζήτησε την προφυλάκισή τους για δύο κατηγορίες: για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και για απόπειρα κατασκοπείας. Το πταισματοδικείο δεν ήταν σε θέση να εξετάσει κατ’ ουσίαν τις κατηγορίες. Έπρεπε να αποφασίσει μόνο για την προφυλάκιση και όπως μεταδίδεται στα τουρκικά ΜΜΕ, βασίστηκε μόνο στην κατηγορία που αφορά στην είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, δηλαδή δεν αποδέχθηκε την δεύτερη πρόταση του εισαγγελέα περί κατασκοπείας, γιατί ακόμα ερευνώνται στοιχεία όπως τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών. Αυτό, όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη, δεν σημαίνει ότι όταν συνταχθεί το επίσημο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας δεν θα επιμείνει στην κατασκοπεία. Θα πρέπει όμως να το βασίσει σε στοιχεία που θα βρει .
Η σύγχυση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί ξεκίνησε όταν λίγο μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο Έλληνες κατηγορούνται και για στρατιωτική κατασκοπεία, επικαλούμενα δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ. Ωστόσο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος με νέες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» διευκρίνισε ότι το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ενώ η «στρατιωτική κατασκοπεία» ερευνάται. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους με κάποιον ή κάποιους από τους Τούρκους αξιωματικούς που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.
Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.
Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Σε θετική έκβαση ελπίζουν οι Βρυξέλλες – Το μήνυμα Καμμένου στην Ε.Ε.
Τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.
«Ελπίζουμε σε μια ταχεία και θετική έκβαση του θέματος αυτού, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Επιτροπής.
«Στην επικοινωνία μου με την κυρία Μογκερίνι σήμερα, στο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν δια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς με την άρνησή του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά όχι στο προξενείο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Καμμένος και προσέθεσε:
«Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα, και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα το οποίο αφορά και τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Μετά το πέρας της συνόδου υπουργών, θα ενημερωθεί και η αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων».
“Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκίαότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει – γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους” δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
“Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.
Τζανακόπουλος : Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας
“Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Δημήτρης Τζανακόπουλος,μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο ενδεχόμενη κατασκοπία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μεταξύ άλλων ότι “κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις δικές μας θέσεις και τις δικές μας πληροφορίες, θα ήταν μια ακραία εκδοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα εντείνει, δεν θα κλιμακώσει, την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω. Μέχρι στιγμής, αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι το δικαστήριο δεν έχει δεχθεί κάτι τέτοιο και εκτιμώ ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. Εφόσον κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο, είναι προφανές ότι θα πρόκειται για μια ακραία προκλητική και πολιτικοποιημένη ενέργεια. Ωστόσο, μην προχωράμε με βάση υποθέσεις ή με βάση του τι μπορεί να γίνει” και πρόσθεσε:
Ο Μητσοτάκης για τους Έλληνες στρατιωτικούς: Η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό
“Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι “ανάλογα περιστατικά πάντα συνέβαιναν στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες”.
“Άλλωστε την εποχή της δορυφορικής τεχνολογίας είναι παντελώς ανυπόστατος κάθε ισχυρισμός περί κατασκοπείας από ένστολους πεζούς. Περιμένουμε λοιπόν να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα μας. Και καλώ τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε μεταξύ άλλων:
“Δεν θέλω από το ακριτικό μας νησί, από τη Σύμη, στην οποία βρίσκομαι σήμερα, να διευρύνω την κριτική μου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Αλλά είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Σήμερα, μάλιστα, δέσμευσε με navtex ολόκληρο το Καστελόριζο προκαλώντας για μια ακόμη φορά”.
Μποϊκοτάζ των Ελλήνων στην αγορά της Αδριανούπολης
Μποϊκοτάζ στην αγορά της Αδριανούπολης, όπου κρατούνται οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πραγματοποιούν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, οι οποίοι συνηθίζουν να πηγαίνουν στη γειτονική πόλη για αγορές.
«Αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο τουρισμός αγοράς. Αυτό επικρατούσε όσο είχαμε σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτές διασαλεύτηκαν μετά τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών και καλέσαμε τον κόσμο σε εμπορικό μποϊκοτάζ απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας, Βάκης Τσιομπανίδης.
Όπως είπε, υπάρχει τεράστια ανταπόκριση και ελάχιστοι κάτοικοι της Ορεστιάδας πέρασαν απέναντι. «Ήδη οι Τούρκοι καταστηματάρχες και έμποροι άρχισαν να διαμαρτύρονται».
Μάλιστα προειδοποίησε και με εμπάργκο: «Αν μέχρι Τετάρτη δεν ελευθερωθούν οι στρατιωτικοί, θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές μορφές κινητοποίησης. Το μποϊκοτάζ θα γίνει εμπάργκο».
Την ίδια ώρα απόφαση να αναβάλει όλα τα ταξίδια προς την Τουρκία έλαβε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Ορεστιάδα μέχρι να λάβει τέλος η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών.
Με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook, το εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο γνωστοποίησε πως αρχίζει ένα ταξιδιωτικό εμπάργκο στην Αδριανούπολη, ως κίνηση διαμαρτυρίας προς την γείτονα χώρα, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών.
«Το γραφείο μας αναβάλει κάθε εκδρομή προς Τουρκία επ’ αόριστον και έως τη λύση του προβλήματος ειρηνικά με τους γείτονές μας Τούρκους. Ως δείγμα συμπαράστασης προς τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που δεν υπήρχε κανένας λόγος κράτησης τους», σημειώνεται στην ανάρτηση του ταξιδιωτικού γραφείου.
Πηγή: enikos.gr