Μπαίνουμε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στη διαδικασία ενός προγράμματος άνω των 35-40 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί στην υποστήριξη δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και την χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Με αφορμή την υπογραφή – χθες, στην Καρδίτσα – Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, ο κ. Αποστόλου, εξήγησε, ότι πρακτικά οι Έλληνες αγρότες μέσα από τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων (drones) θα μπορούν – ανάλογα και με τον αισθητήρα που τοποθετείται – να λαμβάνουν χρήσιμες για την καλλιεργητική τους δραστηριότητα πληροφορίες, να έχουν αποτύπωση του φυσικού χώρου με ακρίβεια, όπως και της φύσης του εδάφους, των λεκανών συγκέντρωσης “και όλα αυτά να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε όσο γίνεται γρήγορα, λειτουργώντας και προληπτικά, αλλά και ουσιαστικά βοηθώντας τον Έλληνα αγρότη”.
“Με τον τρόπο αυτό”, εξήγησε, “θα έχουμε πιο ποιοτική παραγωγή, καθώς θα εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τους φυσικούς πόρους, θα έχουμε καλύτερη οργάνωση – από την ανάλυση του εδάφους μέχρι την ανίχνευση προβλημάτων, που έχουν σχέση με αρρώστιες, επιδημίες πρόκειται, δηλαδή, για μια λειτουργία, η οποία μας οδηγεί στη γεωργία ακριβείας, έχοντας συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένες πρακτικές, για να μπορέσουμε να κάνουμε γενικά την αγροτική δραστηριότητα πιο αποτελεσματική”. Η υπογραφή του μνημονίου, μεταξύ των τριών φορέων, όπως διευκρίνισε, στοχεύει στο να βοηθηθούν οι αγρότες, να τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα νέα διαθέσιμα εργαλεία.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει την εισαγωγή της νανοτεχνολογίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, “υπάρχει ήδη μία πρώτη προσέγγιση, στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και το αντίστοιχο ίδρυμα που ασχολείται με αυτά τα θέματα”. “Τα δύο υπουργεία έχουμε ήδη κάνει κι εκεί μία συνεννόηση να προχωρήσουμε και αυτή την προσπάθεια”, διευκρίνισε.
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ