Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis θα προχωρήσει και θα βγάλει κανονικά ένα πόρισμα για τη Βουλή και θα συνεχίσει κανονικά αυτό το έργο, το οποίο έχει να κάνει, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή, μετά την πρόκριση από την πλειοψηφία της επιτροπής της πρότασης να μην αρχίσει η διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά οι εργασίες να αφορούν μόνον το εάν είναι ή όχι αρμόδια η επιτροπή να συνεχίσει την έρευνα, η κ. Σβίγκου παρατήρησε: “Είχε προαναγγελθεί αυτή η στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τη ΝΔ και νομίζω ότι προέβησαν σε μία προσχηματική αποχώρηση, επειδή ήθελαν επικοινωνιακά να πλήξουν τη λειτουργία της επιτροπής. Έχουν χρησιμοποιήσει το τελευταίο διάστημα διάφορες προφάσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσίασαν το επιχείρημα ότι έπρεπε να εξεταστούν κι΄ άλλοι μάρτυρες, ενώ από την πλευρά της πλειοψηφίας της επιτροπής είχε προκριθεί το να κληθούν πρώτα τα αναφερόμενα πρόσωπα και στη συνέχεια να κριθεί η αρμοδιότητα ή μη του οργάνου, ώστε να συνεχίσει. Αυτό διαδικαστικά δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε δεκτό από την πλευρά της αντιπολίτευσης και γι’ αυτόν τον λόγο αποχώρησε”.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν και να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σημείωσε ότι “αυτό το οποίο απάντησε η πλειοψηφία της Επιτροπής και έγιναν στη συνέχεια και σχετικές δημόσιες δηλώσεις, όπου ενημερώθηκαν και οι υπόλοιποι, είναι ότι με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες και με σεβασμό στους κανονισμούς, που ορίζουν τη διεξαγωγή της επιτροπής, πρώτα θα πρέπει να κριθεί η αρμοδιότητα, γιατί αλλιώς θα οδηγούνταν η Επιτροπή σε άσκοπες χρονοτριβές και σε ενδεχόμενα ακυρότητας, εφόσον στη συνέχεια η Βουλή κρινόταν αναρμόδια”. Υπενθύμισε, δε, ότι “και στο παρελθόν έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που συζητήθηκαν σε αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες ακολούθησαν συγκεκριμένες διαδικασίες και στη συνέχεια δεν διαλευκάνθηκε η υπόθεση και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο στην υπόθεση αυτή, θα δούμε στη συνέχεια αν -κρίνοντας την αρμοδιότητα – τελικά η υπόθεση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω ή όχι, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ίδια η επιτροπή”.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι “τις τελευταίες μέρες είχαμε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και για τον κ. Γεωργιάδη και για τον κ. Σαμαρά και είδαμε την πλήρη κάλυψη της ΝΔ γι’ αυτές τις αποκαλύψεις”. “Ειδικά για τον κ. Γεωργιάδη είδαμε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε αλλά ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, μη αποδεχόμενος την παραίτησή του. Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι η ΝΔ έχει μία πλήρη κάλυψη για όλα της τα στελέχη, ενώ θα μπορούσε, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτά να παραιτηθούν ώστε μέχρι να τελειώσει η έρευνα των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται”, είπε, εκτιμώντας πως “ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που ο ίδιος θεωρούσε σωστό, πλέον όμως έχει αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη, και πλέον παίρνει ο ίδιος πάνω του τον κ. Γεωργιάδη, ό,τι και αν αυτό σημαίνει”.
Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές μάθημα των Θρησκευτικών, στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Σίγουρα είναι μία απόφαση που μας γυρίζει χρόνια πίσω και απηχεί σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και θεωρώ ότι υπάρχει βούληση αυτό να γίνει”.
Ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία υπογράμμισε: “Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα – σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο – ώστε να γυρίσουν αυτοί οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι πολύ γρήγορα σπίτι τους. Οι σχεδιασμοί των Τούρκων δεν είναι κάτι που μπορώ να γνωρίζω, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτήν την ίδια στάση”. Σε ό,τι αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα Τούρκοι αξιωματικοί και έχουν ζητήσει άσυλο και ενδεχόμενη προσπάθεια συσχετισμού των δύο υποθέσεων σημείωσε: “Κανένα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και δεν είμαστε μία χώρα, η οποία εκβιάζεται ή μπορεί να επιδεχθεί εκβιασμούς”.
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ