Quantcast
Η απάντηση του Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για το συνθετικό ομόλογο - enikonomia.gr
share

Η απάντηση του Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για το συνθετικό ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της, Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού ομολόγου μέσα από «πακέτα» κρατικών χρεών.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος σχετική έκθεση που εκπόνησε «ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των αποκαλούμενων εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων». Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2016 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και η έκθεσή της δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζε τη θέση του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη, σύμφωνα με τον οποίο η πώληση πακέτων κρατικών χρεών «σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων». Ο Δημ. Παπαδημούλης συνέχιζε, εξηγώντας ότι, σύμφωνα με τους προτείνοντες, ένα συνθετικό ομόλογο «εφόσον δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση, αρκετά κοντά σε αυτήν που σήμερα έχουν το γερμανικό και το φινλανδικό ομόλογο, ενώ θα είναι και αρκετά ανθεκτικό σε ενδεχόμενες συστημικές κρίσεις». Ταυτόχρονα, «θα ενίσχυε επίσης τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ θα παρείχε και πρόσθετη ρευστότητα στα κράτη μέλη, πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς».

Στη συνέχεια, ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν «τι απαιτείται όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να μπορεί ένας τέτοιος τύπος ομολόγου να είναι λειτουργικός και χρήσιμος», και «αν θα ετοιμάσει μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου ομολόγου στην Ευρωζώνη».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις απαντά ότι «με δεδομένη την εκτεταμένη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, η οποία περιλάμβανε διαβουλεύσεις με φορείς της αγοράς, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να εκπονήσει άλλες μελέτες».

Όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο τονίζει πως σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση «θα πρέπει να προσαρμοστεί η τρέχουσα ρυθμιστική μεταχείριση» των εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, «για να αποτυπώνει με μεγαλύτερη συνέπεια τα μοναδικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους».

«Τα εν λόγω μέσα θα μπορούσαν να συμβάλουν σε καλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να καταστούν οι μεμονωμένες τράπεζες και ολόκληρη η ζώνη του ευρώ περισσότερο ανθεκτικές σε κραδασμούς», δηλώνει ο Ντομπρόβσκις, και καταλήγει ότι «η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, με βάση εκτίμηση επιπτώσεων».

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα:Συνθετικό ομόλογο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φίλιπλεηνη διαμόρφωση πακέτων κρατικών χρεών σε μορφή ενός νέου ομολόγου και η πώλησή τους σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων.

Ένα τέτοιο ομόλογο, σύμφωνα με τους προτείνοντες, εφόσον δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση, αρκετά κοντά σε αυτήν που σήμερα έχουν το γερμανικό και το φινλανδικό ομόλογο, ενώ θα είναι και αρκετά ανθεκτικό σε ενδεχόμενες συστημικές κρίσεις.

Ένα συνθετικό ομόλογο, καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα ενίσχυε επίσης τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ θα παρείχε και πρόσθετη ρευστότητα στα κράτη μέλη, πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί την πρόταση για έκδοση συνθετικού ομολόγου;

2. Τι απαιτείται όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να μπορεί ένας τέτοιος τύπος ομολόγου να είναι λειτουργικός και χρήσιμος;

3. Σχεδιάζει να ετοιμάσει μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου ομολόγου στην ευρωζώνη;

Απάντηση του Αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις εξ ονόματος της Επιτροπής

Το 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου συνέστησε ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των αποκαλούμενων εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, ώστε να μπορέσουν οι σχετικοί φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση ως προς το εάν πρέπει να επιτρέψουν την ανάπτυξή τους ή όχι. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο τέλος Ιανουαρίου του 2018. Επί του παρόντος, η Επιτροπή εξετάζει την έκθεση της ειδικής ομάδας υψηλού επιπέδου.

Ένα από τα συμπεράσματα της ειδικής ομάδας υψηλού επιπέδου είναι ότι, προκειμένου να αναπτυχθούν οι εξασφαλισμένοι με κρατικά ομόλογα τίτλοι, θα πρέπει να προσαρμοστεί η τρέχουσα ρυθμιστική μεταχείρισή τους, για να αποτυπώνει με μεγαλύτερη συνέπεια τα μοναδικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Ζαν ΚλοντΓιούνκερ στην επιστολή προθέσεων που συνόδευε την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, η Επιτροπή πιστεύει ότι τα εν λόγω μέσα θα μπορούσαν να συμβάλουν σε καλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να καταστούν οι μεμονωμένες τράπεζες και ολόκληρη η ζώνη του ευρώ περισσότερο ανθεκτικές σε κραδασμούς. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, με βάση εκτίμηση επιπτώσεων.

Με δεδομένη την εκτεταμένη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, η οποία περιλάμβανε διαβουλεύσεις με φορείς της αγοράς, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να εκπονήσει άλλες μελέτες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.