Υποχώρηση κατά 1,8% αναμένεται να
σημειώσει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση
με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το
ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ την περίοδο 29 Μαρτίου – 3 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Η
προαναφερθείσα ετήσια μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση
του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά & φρούτα: -3,4%), αλλά
και στα προϊόντα Super market (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των
κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και
της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).
Πιο συγκεκριμένα και βάσει των δειγματοληπτικών
ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η αξία των
Κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του
αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των
καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.
Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα
και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ
των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να
καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ
στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).
Όσον αφορά στα προϊόντα Super market η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά
και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα
του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να
εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για
αρκετά προϊόντα Super market των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα
έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των
συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση
των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.
Από τα παραπάνω
στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού
κατά περίπου 1,7 ευρώ. Το συνολικό
ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, όντας μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά
κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των οπωροκηπευτικών. Επίσης, πρέπει να
επισημανθεί πως οι τιμές που περιλαμβάνονται στους παρακάτω πίνακες είναι
ενδεικτικές και εμπίπτουν εντός της προαναφερθείσας χρονικής περιόδου, με τις
τιμές των κρεατικών να υπόκεινται σε αλλαγές με την πάροδο των ημερών και την
έλευση του Πάσχα.
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η υποχώρηση του κόστους του πασχαλινού
τραπεζιού κατά 1,8% και η μικρή άνοδος της τάξεως του 1,0% – 1,2% που
αναμένεται να σημειώσει ο φετινός πασχαλινός εορταστικός τζίρος στα καταστήματα
λιανικής, συνιστούν ενδείξεις βελτίωσης της εικόνας της αγοράς, αλλά και
ανάκαμψης της κατανάλωσης. Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ για την τόνωση των
πωλήσεων εδράζονται τόσο στην ετήσια καταγεγραμμένη αύξηση κατά 0,9% του δείκτη
κύκλου εργασιών αλλά και του ΑΕΠ κατά 1,4%, μεταξύ των τελευταίων δύο ετών, όσο
και στις θετικές προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα του τρέχοντος
έτους. Εντούτοις και επειδή το 2018 αποτελεί ένα έτος καμπής για την ελληνική
οικονομία, πρέπει να γίνει σαφές πως η ανοδική πορεία των οικονομικών δεικτών
πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση
του εγχώριου επιχειρείν. Γενικά, η πασχαλινή αγορά είναι περιορισμένη σε χρόνο
και χρήμα, μικρή σε διάρκεια και τζίρο, αλλά πολύ σημαντική για το λιανικό
εμπόριο.
Καλή Ανάσταση!».