Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι μετοχές σε Ευρώπη και Ασία, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις εταιρίες ενέργειας, ενώ οι εικασίες ότι τα αμερικανικά επιτόκια ίσως να μην αυξηθούν καθόλου φέτος οδηγούσαν σε σημαντικές απώλειες το δολάριο και το πετρέλαιο διατηρούσε το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών του κερδών.
Το δολάριο κατέγραψε χθες σημαντικές απώλειες, μετά την ανακοίνωση αδύναμων στοιχείων από τις ΗΠΑ, καθώς και τις δηλώσεις αξιωματούχου της Fed που ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε σήμερα σχεδόν 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και παρέμενε κοντά στο χαμηλό 14 εβδομάδων έναντι του ευρώ και το χαμηλό εβδομάδας έναντι του ιαπωνικού γεν. «Το δολάριο έχει γονατίσει», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Μπένσον, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στη Millennium στο Λονδίνο. «Πιθανόν θα έχουμε τώρα κάποια σταθερότητα ενόψει των αυριανών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ».
Η αδυναμία του δολαρίου και οι ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ ίσως συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν μειώσεις στην παραγωγή βοηθούσε τις τιμές του αργού να επεκτείνουν τα χθεσινά κέρδη.
Το πετρέλαιο μπρεντ ενισχυόταν κατά 35 σεντς στα 35,39 δολάρια το βαρέλι στις 11:49 ώρα Ελλάδας. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 30% μετά την υποχώρησή τους στα 27,10 δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2003. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 40 σεντς στα 32,68 δολάρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,4%, ενώ ο δείκτης πρώτων υλών STOXX Europe 600 Basic Resources σημείωνε άνοδο κατά 3,4%, με το δείκτη πετρελαίου και αερίου να κινείται ανοδικά κατά 2,2%.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, στο οποίο οι μεταλλευτικές μετοχές έχουν μεγάλη βαρύτητα, ενισχυόταν κατά 1,2%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 2%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,9%, λόγω πιέσεων από την άνοδο του γεν, η οποία πλήττει τις εξαγωγικές εταιρίες, καθώς και από τις προβλέψεις μεγάλων εταιριών για αδύναμη κερδοφορία.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι κινεζικές μετοχές, με το δείκτη CSI300 να κλείνει με κέρδη 1,2% καθώς η υποχώρηση του δολαρίου περιόρισε τις ανησυχίες για απότομη, άμεση υποτίμηση του γιουάν.
Το 2016 επεφύλασσε ένα ταραχώδες ξεκίνημα για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση λόγω της Κίνας.
Ωστόσο, μια ακόμα ενδεχόμενη ανησυχία – ότι η αμερικανική Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 – έχει κάπως μετριαστεί. Ο αξιωματούχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reserve Γουίλιαμ Ντάντλεϋ δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στο Market News International ότι οι υπάρχουν αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed στις 3 Δεκεμβρίου και ότι οι αρμόδιοι για τον καθορισμό των επιτοκίων θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη.
Οι επενδυτές το ερμήνευσαν αυτό ως ένδειξη ότι ίσως καθυστερήσουν οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% στα 1,1123 δολάρια, έχοντας σημειώσει χθες άνοδο κατά 2% περίπου. Το γεν ενισχυόταν κατά 0,1% στα 117,80 ανά δολάριο.
Η ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς καθιστούσε λιγότερο ελκυστικά τα χαμηλού ρίσκου και αποδόσεων κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 1,4 μονάδες βάσης στο 0,31%, ενώ των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,89%.