Στον πάγο θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι περίπου 220 καταγεγραμμένοι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί της Αττικής, καθώς πολλές από τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν υπάγονται σε περιοχές που είτε είναι δασικές είτε δεσμεύονται από άλλες διατάξεις.
Για την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο, φαίνεται να «ξεμπλοκάρει» εν μέρει η διαδικασία, αφού, όπως έκανε γνωστό η σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, Σταυρούλα Αγρίου, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να γίνει τους επόμενους μήνες οικιστική αξιοποίηση σε 30 συναιτερισμούς σε Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Ιωάννινα, Ρόδο και Εύβοια.
Βέβαια, το κουβάρι θα ξετυλιχθεί οριστικά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο.
Οπως εξήγησε η κ. Αγρίου σε εκδήλωση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών», στην Αττική τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και αυτό γιατί στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Αθήνας δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης.
Αντίστοιχα, στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία εμπίπτουν εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών, δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, από το 2014, δηλαδή μετά την έγκριση του νόμου 4280/2014, δεν έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την έκδοση του Π.Δ. μπορεί να τροποποιούνται όροι και προβλέψεις του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού. Παράλληλα, η κ. Αγρίου τόνισε ότι πολλές από τις εκτάσεις της Αττικής υπάγονται σε περιοχές με ίδιο νομικό καθεστώς, δηλαδή είτε είναι δασικές εκτάσεις είτε δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (π.χ. από ορεινούς όγκους). Σύμφωνα με την ίδια, εάν δεν ολοκληρωθεί συνολικά ο σχεδιασμός, δεν πρόκειται να λυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.
Πάντως, όπως έκανε γνωστό, ετοιμάζεται τροπολογία άμεσα προκειμένου οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί να πάρουν «πίστωση χρόνου» και συγκεκριμένα διάρκειας ενός έτους για να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους. Σημειώνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαλυθούν.
Οικιστική αξιοποίηση για 30 Ο.Σ.
Καλύτερη τύχη πρόκειται να έχουν 30 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί αφού δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να μπορούν να προχωρήσουν πιο ευέλικτα από αυτές της Αττικής. Σύμφωνα με την κ. Αγρίου, σε οικιστική αξιοποίηση βρίσκονται Ο.Σ. σε Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Ιωάννινα, Ρόδο και Εύβοια.
Πιο συγκεκριμένα, σε τρεις περιπτώσεις έχει εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα και εκκρεμεί η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις της Εργοληπτικής Αναπτυξιακής «Ολυμπος» (214 στρέμματα), του Συλλόγου Πολυτέκνων Χανίων (410 στρέμματα) και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο (64,9 στρέμματα).
Τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη και έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, έχουν πάρει 4 Ο.Σ. Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς «Εμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολη» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Ευβοίας (14 στρέμματα).
Σε 7 περιπτώσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος ή βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών.
Οπως είπε, σήμερα υπάρχει παρθένο έδαφος για την αξιοποίηση εκτός σχεδίου περιοχών, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν επιφάνεια περίπου 150.000 στρεμμάτων.
Μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι «ο Συλλογικός Φορέας έχει κάνει άλματα την τελευταία πενταετία, ωστόσο κατά γενική ομολογία τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Εχουν να κάνουν με διαχείριση εκτάσεων, που σημαίνει ότι είναι ζητήματα που εντάσσονται στην πολεοδομική νομοθεσία και είναι εξ ορισμού δύσκολα».
Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης
Την πρόταση να αξιοποιηθεί η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης και στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς έθεσε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γλυκερία Σιούτη.
Αλλωστε κάτι τέτοιο σημείωσε και η κ. Αγρίου. Οπως είπε, όσοι από τους συνεταιρισμούς έχουν «καθαρές εκτάσεις» και «στέρεα ιδιοκτησιακά δικαιώματα» θα μπορέσουν είτε να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους είτε να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους μέσω της «τράπεζας Γης» και του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης που ήδη έχει θεσμοθετήσει το ΥΠΕΝ με τον πολεοδομικό νόμο 4495/17 και ετοιμάζει τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για την εφαρμογή του.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παλαιότερα είχε προταθεί στους Ο.Σ. να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων με του Δημοσίου, για όσους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς δηλαδή βρίσκονταν π.χ. σε προστατευμένες περιοχές, ωστόσο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος