Η πίεση στην Ελλάδα από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης στα πλαίσια στης προσφυγικής κρίσης γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ χώρες όπως η Αυστρία απείλησαν με νέα μέτρα για την προστασία των συνόρων, ώστε να περιοριστούν οι ροές προσφύγων που περνούν από την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε εκ νέου για κλείσιμο συνόρων στην Ευρώπη και ζήτησε αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία από την πλευρά της δεσμεύτηκε για βοήθεια στους πρόσφυγες από τη βόρεια Συρία. Ωστόσο τα σύνορα κοντά στην πόλη Άσας παρέμειναν κλειστά σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στην περιοχή έμειναν εγκλωβισμένοι από την Παρασκευή 30.000 άνθρωποι.
Η Τουρκία διατηρεί ρόλο-κλειδί για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα διέλευσης των προσφύγων. Η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει από τα τέλη Νοέμβρη μεγαλύτερη προστασία των συνόρων της. Για παράδειγμα κατέστησε αυστηρότερους τους όρους έλευσης στη χώρα πολιτών από το Ιράκ, ένα δείγμα «της αποφασιστικότητας στον αγώνα ενάντια στην παράνομη μετανάστευση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το Σάββατο.
Ως αντάλλαγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Επιπλέον θα επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έλευση Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη χωρίς βίζα. Οι επικριτές της τουρκικής πολιτικής επιρρίπτουν στην Άγκυρα ολιγωρία σε σχέση με τις δυνατότητές της.
Η Αυστρία προτείνει στρατιωτικές αποστολές σε ΠΓΔΜ και Σερβία
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εμφανίστηκε το Σάββατο συγκρατημένος ως προς το θέμα της βίζας. Αποδέχθηκε ωστόσο την προοπτική κάποιων διευκολύνσεων και τόνισε πως είναι κατ’ αρχάς ανοικτός σε συνομιλίες με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Καβούσογλου τόνισε στο Άμστερνταμ ότι ήδη περνούν λιγότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα η καγκελάριος Μέρκελ σχεδιάζει να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα στο Άμστερνταμ: «Εάν δε βρεθεί λύση για τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε με τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και τη ΠΓΔΜ». Την Παρασκευή ο ίδιος είχε προτείνει στρατιωτικές αποστολές στη ΠΓΔΜ και τη Σερβία. Εν τω μεταξύ η Αυστρία έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες αποζημίωση για τα έξοδα διαμονής των προσφύγων στη χώρα κατά το περασμένο έτος. Η Αυστρία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 35.000 αιτούντες άσυλο σύμφωνα με τη Βιέννη, αλλά πέρσι έφτασαν στη χώρα 90.000 γεγονός που κόστισε 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Από το Άμστερνατμ ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Τσιγιάρτο δήλωσε: «Εάν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη ή δεν βρίσκεται σε θέση να προστατεύσει τον χώρο Σένγκεν, τότε οφείλουμε να βρούμε άλλη γραμμή άμυνας». Από την πλευρά του ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν τον επέκρινε για τη χρήση της έκφρασης «γραμμή άμυνας». «Η φράση παραπέμπει στη βία» είπε. Τέλος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τις κεντροευρωπαϊκές χώρες ότι θέλουν να απομονώσουν την Ελλάδα. Κατά την άποψή του η χώρα προστατεύει τα σύνορά της με την Τουρκία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσαν να προστατευθούν θαλάσσια σύνορα.
Πηγή: DW